Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-06 18:26:00

Lakosok dönthetnek az agárdi szabadstrandról - jóváhagyta a helyi népszavazási kezdeményezést a választási bizottság

Jóváhagyta a gárdonyi választási bizottság az ellenzéki képviselők helyi népszavazási kezdeményezését, amelyben többek között arról kérdeznék az embereket, hogy akarják-e, hogy az agárdi szabadstrand megmaradhasson, ne adhassa el azt a város. Az aláírások gyűjtésére az ívek hitelesítését követően kerül majd sor.

A mai nap során a helyi választási bizottság hitelesítette mind a hat kérdését a gárdonyi képviselő-testület tagjai (Eötvös Pál Árpád, Sipos Balázs Gábor és Bálint Zoltán László) által benyújtott helyi népszavazási kezdeményezésnek.

Eötvös Pál ellenzéki önkormányzati képviselő az atv.hu kérdésére elmondta, hogy népszavazás kezdeményezése előtt képviselői konzultációt végeztek Gárdonyban, amelyben megkérdezték a lakosokat, hogy mit gondolnak az Agárd és Gárdony között található szabad partszakasz területének eladásáról, valamint ezek beépítéséről.

Az ellenzéki képviselő közölte, hogy a kormánytól vették a konzultáció ötletét, valamint azért is csinálták ezt az előzetes felmérést, mert kíváncsiak voltak arra, hogy mit gondolnak az emberek a partok eladásával kapcsolatban. A konzultációs lapoknak több mint a fele érkezett vissza, amelyből azt a következtetést vonták le, hogy a lakosok nem akarják, hogy a városvezetés eladja a területeket. “Ez tulajdonképpen egy vélemény-szondáztatás volt, amiből az jött ki, hogy az itt élők több mint fele úgy gondolja, meg kell tartani a strandokat szabad partszakasznak, nem pedig szállodát és lakóparkot kell építeni rájuk”- magyarázta Eötvös Pál.

A konzultáció eredményén felbuzdulva kezdeményezték a helyi népszavazást. Eötvös megjegyezte, ha az lett volna a lakosok többségének az álláspontja, hogy építsenek szállodát meg lakóparkot, nem vágnak bele a népszavazási kezdeményezésbe.

A népszavazási kezdeményezésben az alábbi kérdések kerültek hitelesítésre:

1. Egyetért-e Ön azzal, hogy 2021. január 1-ét követően Gárdony város közigazgatási területén 2000 m2-nél nagyobb területű ingatlanra lehessen társasházat építeni?

2. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon a beépíthetőség a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat szerint változatlan maradjon?

3. Egyetért-e Ön azzal, hogy Gárdony város közigazgatási területén a 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat által nem beépítésre szánt területek közül a "Zöldterület" megnevezésű földrészletek besorolása változatlan maradjon?

4. Egyetért-e Ön azzal, hogy Gárdony város közigazgatási területén a Velencei-tó partfal melletti 100 méteres szélességű parti sávra vonatkozó 2020.09.10-én hatályos (3/2009. (I.28.) sz. Rendelete) helyi építési szabályok (HÉSZ) változatlanok maradjanak?

5. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon a parttól számított 30 méteres védelmi sáv változatlan maradjon?

6. Egyetért-e Ön azzal, hogy a Velencei-tó partján Gárdony város közigazgatási területén található strandokon az építési magasság 2020. szeptember 10. napján hatályos Helyi Építési Szabályzat szerint változatlan maradjon?

Az atv.hu kérdésére Eötvös Pál közölte, hogy az aláírások 30 napig gyűjthetőek azt követően, hogy hitelesítették az aláírásgyűjtő-íveket. A gárdonyi népszavazási rendelet alapján legalább a lakosok 25 százalékának a támogatása kell a népszavazás elrendeléséhez, amelynek eredménye a szavazás érvényessége esetén köti a városvezetést a feltett kérdések vonatkozásában. 

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink