Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-06 11:30:00

Hiller a CEU-ügyről: újabb bizonyíték került elő arról, hogy Magyarországon nincs jogállam

A parlament MSZP-s alelnöke arra, hogy az Európai Bíróság elítélte a Fidesz-kormány tevékenységét a lex CEU miatt, úgy reagált: a Magyar Szocialista Párt korábban is több alkalommal rögzítette, hogy az egyetemek elleni támadások, és a Közép-Európai Egyetem elüldözése felbecsülhetetlen károkat okozott Magyarországnak, az Európai Bíróság most kimondta, hogy sérti az Európai Unió Alapjogi Chartájában foglaltakat, illetve a WTO szolgáltatások szabadságáról szóló általános egyezményét is.

Hiller István szerint a CEU ügyében hozott európai bírósági döntés is azt bizonyítja: helyre kell állítani a jogállamot Magyarországon.

Hiller közleményében azt írja: az egyetemekhez telepített kancellári rendszerrel, a pénzügyi megszorításokkal a Fidesz-rezsim az egyetemi önállóságot korlátozta. Az állami egyetemek magánkézbe adása alapítványként és majd a fideszes kuratóriumi tagoknak az egyetemi autonómia fölé rendelése mind olyan döntés, amely az egész magyar értelmiséget létében veszélyezteti és a független, a kormánynak közvetlenül alá nem rendelt intézmények elleni háború részei - teszi hozzá.

"Ennek kirívó, de nem egyedi példája a CEU elüldözése, de ide sorolható a Színház és Filmművészeti Egyetem sorsa, a Magyar Tudományos Akadémia kutatóintézeteinek leválasztása, az 1956-os Intézet megszüntetése"

- fogalmaz Hiller.

Hangsúlyozza: a Magyar Szocialista Párt, szociáldemokrata pártként elkötelezett amellett, hogy 2022-ben a kormányváltó szövetség többi tagjával közösen helyreállítsa a jogállamot, a demokráciát, ás a szabadságjogokat. "Azt akarjuk, hogy a politikai és ideológiai okokból kiszolgáltatott helyzetbe került egyetemek legyenek újra állami fenntartásúak, és minden egyetemen biztosítva legyen a a kutatás és az oktatás szabadsága. Ezzel együtt radikálisan növelni kívánjuk a felsőoktatáshoz való hozzáférést!" - zárul a közlemény.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink