Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-06 12:57:00

Donáth Anna: a Fidesz-kormány belföldi bosszúhadjáratát már nem nézi tétlenül Európa

A Momentum EP-képviselője a CEU-üggyel kapcsolatban Facebook-oldalán azt írja: Orbán Viktor gyűlölete egykori mentora felé a magyar felsőoktatást tette szegényebbé.

Ahogy azt mi is megírtuk, helyt adott az Európai Bíróság az Európai Bizottság kifogásainak a magyarországi felsőoktatási törvény 2017-es módosítása, a lex CEU miatt indított kötelezettségszegési eljárásban.

Donáth Anna bejegyzésében azt írja, az Európai Unió Bírósága mai döntésében egyértelművé tette, hogy az uniós joggal és nemzetközi egyezményekkel is ellentétes a magyar felsőoktatási törvény 2017-es módosítása. Ez volt az a jogszabály, amelynek következtében a legmagasabban jegyzett magyar egyetem ma már javarészt Bécsben működik - teszi hozzá.

"A parttalan sorozosás valódi kárt okozott Magyarországnak. Orbán Viktor gyűlölete egykori mentora felé a magyar felsőoktatást tette szegényebbé. És mindezt immár bizonyítottan jogsértő módon hajtotta végre! A bíróság döntése alapján ez a törvény nemcsak sérti az akadémiai szabadságot, de sérti a szolgáltatások áramlásának és a vállalkozás szabadságának uniós alapszerződésbe foglalt alapelveit is"

- fogalmaz az EP-képviselő.

Donáth hozzáteszi: a Fidesz-kormány belföldi bosszúhadjáratát már nem nézi tétlenül Európa. "Kis idővel azután, hogy a putyini mintára született civiltörvényt az uniós joggal ellentétesnek minősítették, itt az újabb döntés, ami világossá teszi: az orbáni önkény messziről is jól látható. A következő lépés annak biztosítása, hogy a jogállamot lebontó kormányok helyett közvetlenül a végfelhasználók, azaz az önkormányzatok, a civilek és a valódi vállalkozók jussanak uniós forrásokhoz. A mai döntés új szakaszt nyit az igazságtalanság és hatalmaskodás elleni küzdelemben. Csak így tovább!" - írja.

DÖNTÖTT AZ EU BÍRÓSÁGA: JOGSÉRTŐEN ÜLDÖZTE EL A FIDESZ A CEU-T! Az Európai Unió Bírósága mai döntésében egyértelművé...

Közzétette: Donáth Anna – 2020. október 6., kedd

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink