Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-05 19:34:00

Akár 2 milliós orvosi fizetés, hálapénz-ügyben vasszigor – kedden már dönthet is a parlament

A parlament holnap már szavaz is a rendkívüli orvosbéremelésről - a 2 milliós havi fizetés már nem álom, ám a hálapénz adását januártól szigorúan büntetik, börtön is járhat érte, a magánbetegét pedig nem műtheti majd az orvos az állami kórházban - kivétel a szülészet-nőgyógyászat lehet.

A parlament törvényalkotási bizottsága ma este hat órakor össze, hogy részletes vitára bocsássa "az egészségügyi szolgálati jogviszonyról szóló" törvényjavaslatot, melyet Kásler Miklós, az EMMI minisztere és Gulyás Gergely kancelláriaminiszter jegyez - és ami az Orbán Viktor miniszterelnök által szombaton bejelentett rendkívüli orvosbér emelésről szól - a miniszterelnök a Karmelitában alig több mint egy óra alatt bólintott rá a Magyar Orvos Kamara elképzeléseire, melyek már a kormány szerdai ülésének a napirendjén is szerepeltek. A javaslat nemcsak az orvosbérek összesen 120 százalékos emeléséről szól három lépcsőben - 2021-ben, 2022-ben és 2023-ban - hanem a hálapénz kivezetéséről/büntethetőségéről is.

Az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó az egészségügyi szolgáltatás nyújtása során a jogszabályban vagy jogszabály alapján meghatározott térítési díjon felül az egészségügyi szolgáltatás nyújtásáért semmilyen pénzbeli, gazdasági szolgáltatás keretében nyújtott vagy természetbeni ellenszolgáltatást vagy egyéb előnyt nem kérhet, illetve nem fogadhat el - tartalmazza a törvényjavaslat.

A hálapénz adása vagy elfogadása Btk.- tényállás lesz, 2021. januárjától akár egy év börtön járhat érte.

Kisebb ajándék adható az orvosnak, a javaslat úgy szól: az egészségügyi dolgozó vagy az egészségügyben dolgozó a folyamatos benntartózkodás mellett végzett, hosszú ideig tartó egészségügyi szolgáltatás nyújtása során kéthavonta egy alkalommal elfogadhat a beteg vagy rá tekintettel más által ajándékként adott olyan tárgyat, amelynek értéke nem haladja meg a mindenkori minimálbér havi összegének 5 százalékát - ez 8 ezer forint.

A törvényjavaslat szigorúan határozta meg a magán- és az állami egészségügy viszonyát. Most az orvosok közül sokan dolgoznak mindkét ellátási formában: az állami kórházban folytatnak magánpraxist. Ez a törvényjavaslat szerint január 1-jétől tiltott lesz, vagyis az az orvos, aki állami fenntartású kórházban dolgozik, ezzel párhuzamosan nem dolgozhat majd a magánellátásban.

Eszerint az orvos a magánbetegét nem műtheti majd az az állami kórházban/infrastrukturában.

A betegek részére nyújtott ellátások nyomon követhetősége érdekében a törvényjavaslat értelmében az egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személy az egészségügyi szolgálati jogviszonya keretében – sürgős szükség esetét kivéve – nem láthat el olyan beteget, akinek más (nem az egészségügyi szolgálati) jogviszonyában már ugyanazon betegség tekintetében egészségügyi szolgáltatást nyújtott - mondja ki a törvényjavaslat.

Kivétel: szülészet-nőgyógyászat

Ezen korlátozás alól is felmentés adható azonban egyes, kormányrendeletben meghatározott esetkörökben, ilyen lehet különösen a komplex megközelítést igénylő területeken, például a szülészeti-nőgyógyászati szakterületen nyújtott ellátások köre.

Kivételes eljárásban tárgyalják a képviselők

Az Országgyűlés szinte teljesen egyhangúlag szavazta meg ma délután, hogy a törvényjavaslatot kivételes eljárásban tárgyalják - így a holnapi parlamenti ülésen már döntenek is róla.

A törvényjavaslat elején deklarálják: "az Országgyűlés elismeri, hogy a magyar orvosok helytállásának is köszönhető, hogy Magyarország eddig sikeresen küzdött meg a koronavírus világjárvánnyal, mivel a magyar kórházakban már több ezer fertőzöttet, köztük korábban súlyos állapotban lévő betegeket is sikerült meggyógyítani.
És hivatkoznak "a magyar orvosok munkáját megbecsülve és a Magyar Orvosi Kamara béremelésre és hálapénz megszüntetésére vonatkozó javaslatára".

A törvényjavaslat melléklete pontosan meghatározza az orvosok illetmény-, illetve bértábláját. Eszerint három lépcsős lesz a béremelés, 2023 január elsejétől egy orvos legalább 41 évvel a háta mögött 2 millió 380 ezer forintot kereshet majd havonta.

Szolgálati elismerés is jár majd

A törvényjavaslat azt is meghatározza, hogy a huszonöt, harminc, illetve negyvenévi egészségügyi szolgálati jogviszonnyal rendelkező egészségügyi szolgálati jogviszonyban álló személynek szolgálati elismerés jár. A szolgálati elismerés: huszonöt év jogviszony esetén kéthavi, harminc év jogviszony esetén háromhavi, negyven év jogviszony esetén pedig öthavi illetményének megfelelő összeg.

"A Fidesz-frakció egyhangúlag támogatja az orvosok történelmi léptékű bérrendezését, holnap már szavazunk is róla.

A következő 7-8 hónapban óriási teher hárul majd az egészségügyre, de összefogással újra sikerülni fog!" - posztolta ma délután a parlamenti ülésről Kocsis Máté, a Fidesz frakcióvezetője.

Ajánlom

További belföldi híreink