Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-04 04:20:00

Társadalmi vitát indítana a kormány a zéró tolerancia fellazításáról

Társadalmi vitát indítana a kormány a zéró tolerancia fellazításáról. Az autóvezetéssel kapcsolatos alkoholfogyasztási szabályok enyhítésének ötletét Nagy István agrárminiszter vetette fel. A Híradónknak nyilatkozó közlekedési szakértő úgy látja, csak akkor lehetne engedményeket tenni, ha a szankciók is szigorúbbak lennének.

Nagy István agrárminiszter a Vörösbor Napok Villányban c. rendezvényen felvetette: szeretnének párbeszédet indítani a jövőben a zéró tolerancia esetleges fellazításával kapcsolatban. A részletekről érdeklődött Híradónk, de nem kaptunk választ a tárcától.

Míg volt, aki egyetértett a szabályok esetleges lazításával, a Híradónknak nyilatkozó emberek többsége támogatta a zéró toleranciát.

"Így sincs vezetési kultúránk. Nagyon gyenge. Tehát én nem nézném el az egy pohárt, mert én ismerem, hogy akkor a rugalmasság okán ebből több is lesz." - vélekedett az utca embere.

A videóban látható térképen a pirossal jelölt országokban, csak úgy mint Magyarországon nem lehet alkoholt fogyasztani vezetésnél. Ugyanakkor pl. Németországban, Franciaországban, Spanyolországban és Olaszországban 0,05 százalék véralkoholszintig még nem jár büntetés. Nagy-Britanniában a leginkább megengedőek az előírások, a szigetországban ugyanis csak 0,08 százalékos véralkoholszint felett büntetnek.

"Hogyha bármilyen szabályváltozás bejön, bejön egy ilyen lazítás, akkor mindenképpen hozzá kell rendelni azt gondolom legalább kampányszerűen valamilyen ellenőrzéseket, ahol az autósok szembesülnek azzal, hogy kaptak egy nagyobb szabadságot, de azzal élni és nem visszaélni van lehetőség." - a közlekedési szakértő szerint csak úgy lehetne lazítani a szabályokon, ha szigorítanák a szankciórendszert is.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink