Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-02 16:35:00

A járvány okozta gazdasági nehézségek csökkenthetik a Fidesz pozícióját

A Závecz Research mérése szerint augusztusban nőtt a Fidesz támogatottsága. Závecz Tibor szerint ez az egészségügyi döntéseknek volt köszönhető.

Az ellenéki pártok között egy döntés már megszületett: a 106 egyéni választókerületben egy jelöltet indítanak a 2022-es választáson, de még a közös miniszterelnök-jelölt, valamint a közös lista kérdéséről nincs megállapodás a párt között.

A közvéleménynek meg van ebben a véleménye, és nyomást is gyakorol az ellenzéki pártokra: egy listát szeretnének – erről Závecz Tibor, a Závecz Research igazgatója beszélt az ATV Start című műsorában.

A Fidesz támogatottsága március és augusztus között 31-ről 36 százalékra nőtt, mostanra viszont valamelyest csökkent: 34 százalékon állnak.


Závecz elmondása szerint az egészségügyi döntéseknek volt köszönhető a növekedés, a visszaesést viszont nem dimenzionálná túl. Szerinte a nagy kérdés, hogy a gazdasági nehézségek fokozódnak-e, és az eléri-e a választópolgárokat, ha igen, az a kormánypárt pozícióját csökkenteni fogja. „Ha hosszabb távot nézünk elég egységes a Fidesz-tábor” – tette hozzá Závecz.


A biztos pártválasztók csoportjában a Fidesz 50, a DK (eddigi legjobb eredményével) 18, a Momentum 10 a Jobbik 9, az MSZP pedig 6 százalékot tudhat magáénak. A Mi Hazánk, az LMP és a Párbeszéd 2-2-2 százalékot ért el.

Závecz elmondása szerint a Fidesz tábor egyben tartásának fontos eleme, hogy őket milyen kommunikációval éri el a kormánypárt. A konzultáció is egy eszköz és a médiában való információk tálalása is lényeges – mondta a műsorban.

A nyugdíjasokat az ellenzéki pártok közül főként az MSZP és a DK tudja elérni. A kistelepülésen, falvakan élő nyugdíjasok alapvetően a Fidesz támogatói. „Minden olyan pénzügyi tranzakció, ami a nyugdíjasok helyzetén egy picit is javít, az a Fidesz pozícióit erősíti” – fogalmazott Závecz.

A felmérések szerint, ha van egy egyszeri juttatás a nyugdíjasoknak, akkor a következő hónapokban a nyugdíjas réteg egy kicsit a kormánypárt felé fordul, de ez nem szokott tartós lenni.

Felmérés: továbbra is a Fidesz a legerősebb párt

atv.hu 

Ajánlom

További belföldi híreink