Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 16:07:00

SZFE: nem új vezetőkre van szükség, hanem a viszonyok rendezésére

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói az újonnan elfoglalt Film- és Médiaintézet előtt tartottak sajtótájékoztatót.

A Színház- és Filmművészeti Egyetem hallgatói éppen egy hónappal azután, hogy elfoglalták a Vas utcai épületét, blokád alá vették a Film- és Médiaintézetet is, miután a leköszönő vezetőség lemondási idejének utolsó óráiban, szerda este a sajtóból értesültek arról, hogy az általuk el nem ismert kuratórium pályáztatás nélkül nevezett ki az intézmény élére két új rektorhelyettest. Őrséget állítottak, a kapun pedig csak az Egyetem polgárai léphetnek be.

A sajtótájékoztató kezdetén Németh Gábor a sztrákjbizottság fejleményeit ismertetve bejelentette: megkezdődött az egyetemi munkavállalók sztrájkja, melyben a megbízásos külsős oktatók nem vehetnek részt. A sztrájkon a belsős oktatók 60 százaléka vesz részt, a külsős támogatók pedig online formában biztosították a tiltakozó dolgozókat támogató jelenlétükről. Mint arról beszámolt a mai sztrájktárgyalás is eredménytelen volt, így várhatóan folytatódnak az egyeztetések.
Újságírói kérdésre válaszolva elmondta: ha a tíz követelésükből legalább egy jogszerű, akkor az egész sztrájk is hivatalosan jogszerűnek minősül.

A diákok hangsúlyozták: nem a kinevezett személyek ellen tüntetnek, hanem azok pozícióba kerülése ellen, mivel őket az általuk illegitimnek tartott kuratórium nevezte ki. Hozzátették: továbbra is tartják követeléseiket. Amíg ezek nem teljesülnek, a blokád is marad.

Kérdésre válaszolva elmondták: klasszikus oktatás jelenleg nem folyik, nyílt kurzusok vannak, és abban reménykednek, ebben a formában is fogják tudni teljesíteni a félévet. Megjegyezték: ők szeretnék normális keretek között folytatni a tanulást, ám a labda véleményük szerint most a minisztériumnál van, nekik kell lépniük.

A hallgatók arról is tájékoztatást adtak, hogy az újonnan kinevezett kancellár megfenyegette a dolgozókat, hogy nem fizeti ki a bérüket, elvette az intézkedési jogot, és követelte az egyetemi kommunikációs felületek cenzúráját. Újságíró kérdésre válaszolva elmondták: nem gondolják, hogy a kancellár kizárása az épületből megakadályozná őt a munkáltatói feladatainak elvégzésében.
A diákok külön munkacsoportot hoztak létre annak céljából, hogy a blokád során is képesek legyenek megteremteni a járványügyi szempontból biztonságos környezetet. Kötelező maszkviselést, testhőmérést, kézfertőtlenítést írtak elő, egy teremben pedig egyszerre csak 10 ember tartózkodhat.

A sajtótájékoztatóból az is kiderült: a sztrájkoló tanárok és a blokádban résztvevő diákok egy egységet képviselnek, és biztosítják egymás számára a részvételt a másik munkájában. Így például tanárok is részt vehetnek az épületek blokádjában.
Végezetül hangsúlyozták: nem új vezetőkre van szükség, hanem a viszonyok rendezésére. Ugyanis az egyetem, hallgatók által elismert korábbi vezetését is csupán a modellváltás módja kényszerítette lemondásra.

Új időszámítás jön az SZFE-n?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink