Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 14:33:00

Müller Cecília: 25 szociális intézményben van jelen a koronavírus

Megtartotta csütörtöki sajtótájékoztatóját az Operatív törzs. Müller Cecília országos tiszti főorvos és Gál Kristóf, az Országos Rendőr-főkapitányság szóvivője a magyar járványhelyzet legfrissebb fejleményeiről tájékoztatott.

Müller Cecília: 25 szociális intézményben van jelen a koronavírus

Gál Kristóf bejelentette: folytatódik a határzár, a szabályok betartását pedig a rendőrség ellenőrzi. Az elmúlt 24 órában 45 esetben találtak szabályszegést – ismertette a szóvivő.

Müller Cecília a tájékoztatón elárulta: a reggeli órákban részt vett az Idősek Tanácsának gyűlésén, ahol sok kérés és sok javaslat fogalmazódott meg a különösen veszélyeztetett korosztálytól. Hozzátette: az influenza miatt hosszú, nehéz, és terhes időszak áll előttünk, ezért rendkívül fontos az egymás iránti felelősség megerősítése.

Elmondása szerint csak tegnap közel 12 ezer PCR-tesztet végeztek Magyarországon, és újból arra kért mindenkit: bárki, akinek tünete jelentkezik, keresse háziorvosát, aki bármilyen szempont szerint kérheti a páciens tesztelését, hogy kiderüljön - akár enyhe tünetekkel is -, hogy fennáll-e a betegség.

A tiszti főorvos emlékeztetett: mától él a kötelező lázmérés az iskolákban, 37,8 fok felett kötelező hazaküldeni a gyerekeket és tanárokat is.

Az elmúlt 24 órában regisztrált 16 halálesetről úgy nyilatkozott: ez az eddigiekhez képest nagyon magas szám. Eddig a legrosszabb esetben is tíz körüli elhunytról beszéltünk – emlékeztetett Müller Cecília. Hozzátette: minden betegnél fellelhető volt szív-, és érrendszeri, daganatos, vagy valamilyen anyagcsere megbetegedés.

Ugyanakkor hangsúlyozta: az életkor nem garancia semmire, az elmúlt 24 órában meghalt legfiatalabb személy 44 éves volt. 

A tiszti főorvos felhívta a figyelmet arra is: a jelenlegi járványügyi szakaszban nincs olyan, akinek ne lenne feladata az, hogy magára és a másikra vigyázzon, hiszen ma már nem tudjuk megmondani, hogy ki fertőz, és ki nem. „Nagyon ébernek, és szabálykövetőnek kell maradnunk” – fogalmazott.

Újságírói kérdésekre válaszolva elmondták: a gyerekekre és felnőttekre egyaránt vonatkozik az iskolában mért 37,8 fok.

Valamint ismertették: jelenleg 25 szociális intézményben van jelen a koronavírus, ebből kettő olyan van, ami az első hullámban is érintett volt.

Tájékoztatásuk szerint a fertőzöttek száma jellemzően egy és öt között mozog (négy olyan intézményről tudni, ahol húsznál több embert ápolnak), kórházba pedig senkinek nem kellett mennie.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink