Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 11:05:00

Gulyás Gergely: nem döntött a kormány az orvosok fizetésemeléséről, de tárgyalnak a MOK-kal

Szerdán ülésezett a kormány, az itt született döntésekről - a határzár meghosszabítása, látogatási tilalom fenntartása, valamint az SZFE költségvetése- Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter részletesen beszámolt a csütörtöki kormányinfón.

Gulyás Gergely elmondta, hogy a tegnapi kormányülésen a kormány az Operatív törzs beszámolója alapján vizsgálta a járványhelyzetet. Gulyás szerint a második hullámot is jól kezeli az ország, Európában a középmezőnyben vagyunk.

A kormány döntött arról, hogy a határzárra vonatkozó döntést további 1 hónappal meghosszabbítják. A látogatási tilalmak is maradnak, továbbá a kötelező maszkhasználat is.

A határzás meghosszabbításásról az atv.hu korábban itt számolt be elsőként. Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy kormány célja az, hogy az ország továbbra is működőképes maradjon. Ahhoz, hogy a védekezés eredményes legyen, egyszerre kell a korlátozó szabályokat betartani, és a működőképességet fenntartani.

Gulyás elmondta, hogy a magyar gazdaság teljesítménye csökkenni fog, viszont az európai adatokhoz képest kisebb mértékben.

Ma európai uniós csúcstalálkozó lesz, amelyen a napirenden van a belarusz helyzet és a költségvetés kérdés is.

Gulyás megjegyezte, hogy a közös hitelfelvételt nem támogatták, viszont a déli államok miatt érzett felelősségük miatt támogatták ezt. Viszont azt nem támogatják, hogy ezek a kifizetések a jogállamiság elvével legyen összekacsolva. Gulyás szerint Magyarország a jogállmiság barátja, de itt nem a "rule of law" hanem a "rule of blackmail" elve szerepel.

Gulyás kijelentette, hogy a magyar kormány nem hajlandó Vera Jourovával, az Európai Bizottság alelnökével tárgyalni a továbbiakban sem.

A miniszter szerint az uniós jogállamisági jelentés olyan, mintha "Soros György mondta volna tollba". Felhívta arra a figyelmet, hogy jogállamisági védelmi mechanizmus szerepel a lisszaboni szerződésben, az ún. 7-es cikkely szerinti eljárásként. Ha ezt módosítani akarják, akkor szerződést kell módosítani, lopakodó szerződésmódosításhoz nem járulnak hozzá.

Gulyás megjegyezte, hogy arra is nyitottak, hogy a Next Generation Fund nem vonatkozik a magyar államra, csak az uniós költségvetés. A jogállamisági követelményt viszont nem fogadják el kifizetési feltételként.

Gulyás Gergely azt is bejelentette, hogy elfogadták az SZFE költségvetését, amit 3 milliárd forintba állapították meg, ebben szerepel új kampuszra vonatkozó támogatás is. A miniszter hangsúlyozta, hogy a kormánynak az az álláspontja, hogy szabadon lehet tüntetni, a döntéshozás viszont nem az állam, hanem a kuratórium kezében van.

Kapnak az orvosok fizetésemelést?

Az ATV kérdésére, miszerint a kormányülésen napirendre került az orvosok fizetésének 120 százalékos emelése, illetve a hálapénz büntetése, Gulyás Gergely azt válaszolta, hogy a járvány rávilágított arra, hogy az egészségügyön nagy terhelés van, és ennek keretében jobban kell tárgyalni a Magyar Orvosi Kamarával. Ennek fényében tárgyalták a kamara javaslatait a kormányülésen. 

Döntés viszont nem volt az ügyben, de hangsúlyozta, hogy a kamara javaslatát tárgyalási alapnak tekintik, a mai nap során az Operatív törzs vezetője és az EMMI is fog tárgyalni a MOK elnökével. 

Gulyás reméli, sikerül közös megoldást találni, ami a szakmának is elfogadható, valamint a kormány is tudja finanszírozni, százalékos arányt nem akart mondani. Elmondta, hogy a hálapénz akkor Btk. tényállás most, ha előre kéri az orvos. A kamarának viszont az a javaslata, hogy ha van egy jelentős béremelés, akkor a hálapénzt a Btk.-beli tilalmát is fontolja meg a kormány.

Iskolai testhőmérés

Mától lép életbe a kötelező hőmérőzés az iskolákban, a kormányhivatalok szállították ki a hőmérőket, nagyobb fennakadások nélkül. Tanulói létszámok arányában osztották ki a hőmérőket, Szentkirályi Alexandra kormányszóvívő azt is hozzátette, hogy az óvodákra is érvényes ez. 

Az ATV kérdésére, hogy a gyerekeknék 37.8 feletti testhő 15 percet követő újramérése miatt nem gondoltak-e arra, hogy 15 perccel elcsúsztassák az iskolakezdést, Gulyás elmondta, hogy nem tervezik ezt. Maruzsa Zoltán oktatási államtitkár korábban arról is beszélt, hogy hőkamerák vagy hőkapuk beszerzése is elképzelhető. nagyobb intézményeknél. A miniszter azt mondta, hogy az állam mindenkinek jutatott hőmérőt, magánintézményeknek is. Szentkirályi Alexandra hozzátette, hogy mintegy 120, olyan nagyobb intézményben szereltek fel hőkaput, ahol egy bejáraton legalább 400 diák testhőjét kellene rövid időn belül ellenőrizni.

SZFE

Az SZFE hallgatóinakk újabb épületfoglalása kapcsán Gulyás azt mondta az ATV kérdésére, hogy tudomásul veszik, tüntetni lehet, viszont a döntés továbbra is a kuratóriumra tartozik. Azt reméli, hogy sikerül megegyezésre jutni a kuratóriumnak a tüntetőkkel, vagy ha nem jutnak, akkor azok a hallgatók, akik tanulni szeretnének, és nem tüntetni, minél előbb tanulhatnak. 

Két napos sztrájk kezdődik a Színművészetin, amivel kapcsolatban Vidnyánszky Attila úgy nyilatkozott, hogy bírósághoz fordul. Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy sztrájkolhatnak-e dolgozók, Gulyás azt válaszolta, hogy nem tud egy olyan kereset megalapozottságáról állást foglalni, amit ő nem olvasott, a bíróság majd eldönti. 

Az új kancellár, Szarka Gábor ezredes azt közölte egy megbeszélésen, ha nem engedik be az épületbe a hallgatók, akkor nem fogja utalnia  fizetéseket- Gulyás erre azt mondta, hogy ezt az egyetem és a kuratórium meg fogja oldani. Szarka Gábor Gulyás szerint kiváló munkát végzett a Nemzeti Közszolgálati Egyetemen, biztos benne, hogy jogszerűen fog eljárni.

Jogállamisági vizgsálat

Az ATV arra vonatkozó kérdésére, hogy von der Leyen levelét megkapta-e a magyar miniszterelnök Vera Jourová kijelentése kapcsán, Gulyás Gergely azt felelte, hogy még nem. A miniszter szerint viszont súlyosabb Jourová azon kijelentése, hogy a magyar polgárok nincsenek abban a helyzetben, hogy a véleményüket megalapozottan kialakítsák.

Gulyás azt mondta, nem kapott még választ a Bizottság elnökétől, viszont ma találkoznak Brüsszelben, ahol lesz lehetőség az ügyben véleményt cserélni. A miniszter hangsúlyozta, hogy kettős mérce van az alelnökhelyettes személyével kapcsolatban, mert ha a francia, vagy a német államra mondja, akkor már nem lenne hivatalban.

Gulyás szerint a jelentés nem objektív, mert a 12 hivatkozásból 11 "Soros György alapítványa által pénzelt". A média sokszínűségének hiányát is kifogásolja a jelentés, a miniszter szerint pont a kormányinfón ülő újságírók mutatják, mennyire sokszínű a magyar sajtó. A Vera Jourovával való konfliktust nem kívánják jogi útra terelni, viszont minden kétoldalú kapcsolatot megszakítanak vele.

Az ATV arra voantkozó kérdésére, hogy Várhelyi Olivér uniós biztos hivatalosan is közölte a Bizottsággal, hogy Magyarország nem fogadja el érvényesnek a jogállamisági jelentést, Gulyás azt mondta, hogy nem tud ilyenről, és kizártnak is tartja. 

Demeter Ervin volt titkosszolgálati miniszter volt a Borsod megyében a kormánymegbízott: augusztus 20-ai beszédében azt mondta, hogy ellenérdekelt titkosszolgálatok akarják elmozdítani a pozíciójából, ami meg is történt, helyére Alakszai Zoltán került Gulyás Gergely azt mondta, hogy kronológiailag az események másképp zajlottak. Augusztus 17-én közölte vele Gulyás, hogy szeptember 10-ével váltás lesz a kormányhivatal vezető tisztségében, tehát az ő szavai követték azt az információt, aminek már birtokában volt. Gulyás szerint azok a megjegyzéseket, amiket távozásával tett méltatlanok hozzá, és igazolják az elmozdítását. 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink