Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-10-01 18:51:00

Kocsis Máté meglepőt posztolt: akkor sem szavaznák meg, “ha netán a kormány kérné”

Biztos, hogy a Fidesz jelenlegi frakciója nem fog megszavazni, ratifikálni egy olyan megállapodást, amely az uniós szerződések “sunyi, lopakodó módosításával” politikai furkósbottá emeli a zsaroláshoz való jogot “jogállamisági kondicionalitás” álnév alatt - posztolta Kocsis Máté.

“Biztosan nem. Ilyet még akkor sem, ha netán maga a kormány kérné” - ezt írta ki a Facebook oldalára a Fidesz parlamenti frakcióvezetője minden bizonnyal a német EU-soros elnökség jogállamisági-EU-s pénzek már elkészült javaslata kapcsán (is).

Biztosan nem. Ilyet még akkor sem, ha netán maga a kormány kérné Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz,...

Közzétette: Kocsis Máté – 2020. szeptember 29., kedd

A német javaslat címében a “kondicionalitás” szerepel és az EU-pénzek/források védelméről szól, és felpuhítva ugyan, de szerepel benne a jogállamisági kritérium is - és egy olyan eljárás-szankciós folyamat, melynek a vége EU-s pénzek utalásának a felfüggesztése is lehet. Ráadásul minderről uniós intézmények - legalábbis a jelenlegi német tervezet szerint - nem egyhangúlag, hanem minősített többséggel döntenének.

Kocsis Máté a Facebook posztjában azt írja: Amikor Magyarország csatlakozott az Európai Unióhoz, világos feltételek mellett tette, a szerződésben tisztázott volt a hazánkat megillető jogok és terhelő kötelezettségek összessége. Ezek esetleges módosítása kizárólag szabályozott eljárás során, a Lisszaboni Szerződés módosításával valósulhat meg.

“Bár nem értünk egyet a tagállamok közös adósságfelvételével, előremutató kompromisszumnak tartjuk a nyári uniós tárgyalásokon elért eredményeket, kedvezőnek ítéljük meg a létrejött megállapodást, az új költségvetést és a gazdasági újjáépítési csomagot” - utal vissza a Fidesz parlamenti frakcióvezetője a nyári maratoni EU-csúcson született megállapodásra, az ott született elvi nyilatkozat ugyanis nem kapcsolta össze a jogállamiságot az EU-s pénzek védelmével, bár mindkettő védelmének/tiszteletben tartásának a szükségességét deklarálta.

“Abban azonban egészen biztos lehet mindenki, hogy a magyar parlamentben a Fidesz jelenlegi frakciója nem fog megszavazni, ratifikálni egy olyan megállapodást, amely az uniós szerződések sunyi, lopakodó módosításával politikai furkósbottá emeli a zsaroláshoz való jogot “jogállamisági kondicionalitás” álnév alatt.

Ilyet akkor sem szavaznánk meg, ha netán maga a kormány kérné” - zárja a posztját Kocsis Máté.

A miniszterelnök megoldási felvetése

Ma délelőtt Orbán Viktor - mielőtt elindult az európai uniós csúcstalálkozóra, Brüsszelbe - az MTI-nek azt nyilatkozta: ha a jogállamisági és költségvetési kérdések összekötéséről szóló vita akadályozza a koronavírus-járvány miatt szükséges pénzügyi alap működésének elindulását, lehetőség van kormányközi megállapodásra, az EU intézményein kívül. A magyar kormány álláspontja ugyanakkor az, hogy "most válság van Európában, most válságot kell kezelni, ezt a pénzügyi alapot minél gyorsabban elérhetővé kell tenni az országok számára, és nem lehet a sebességet lassítani jogállamiságról szóló vitákkal" - közölte a miniszterelnök. Így rossz ütemezésűnek és rossz időzítésűnek nevezte azt a szándékot, amely össze akarja kötni a jogállamisági kérdéseket pénzügyi kérdésekkel.

Az uniós alapszerződést megsértve...

A kormányinfón Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter szintén arról beszélt, hogy elvi szinten nem támogatták, hogy közös hitelt (Next Generation) vegyen fel az EU, de a súlyos gazdasági helyzettel szembenéző déli államok miatt elfogadták azt. Kötöttek egy kompromisszumot, és a nyári EU-csúcson született megállapodás külön is választja a jogállamiság tiszteletben tartását és az EU pénzügyi érdekeinek védelmét - emlékeztetett. Azt, hogy az uniós alapszerződést megsértve akarja valaki a jogállamot védeni, és megpróbálja megkerülni a szabályokat, nem tudja támogatni a magyar kormány - jelentette ki a miniszter. Ebben az esetben nem támogatják a Next Generation 750 milliárdos alapot sem. Ezt le lehet választani a hétéves költségvetésről, ez könnyen megvalósítható a miniszter szerint.

A jogállamiság azoknak a fukar államoknak a hivatkozása, akik nem akarták, hogy a déliek pénzt kapjanak, ők ezzel akarják szétverni a nyáron létrejött megállapodást - mondta Gulyás Gergely, és felhívta a figyelmet a kormányinfó elején Orbán Viktor már idézett nyilatkozatára, arra, hogy kormányközi alapon vegyenek fel hitelt a tagországok, amiből legfeljebb Magyarország nem részesedik.

Ajánlom

További belföldi híreink