Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-30 08:43:00

„Súlyos lépés” Orbán Viktortól – mi lesz a következmény?

Az Európai Bizottságnak pártatlannak kell lennie, nem bírálhat kormányokat. Erről Gyöngyösi Márton, a Jobbik EP-képviselője beszélt az ATV Start című műsorában, miután Orbán Viktor levelet írt Ursula von der Leyennek, az Európai Bizottság elnökének, Vera Jourová bizottsági alelnök leváltását követelve.

Jourová: az Orbán által szorgalmazott demokrácia nem illiberális, hanem egyszerűen beteg

 

Gyöngyösi Márton szerint amikor Jourová „beteg demokráciának” nevezte Magyarországot, nem viselkedett a Bizottságtól elvárt semlegességnek megfelelően, de az általa használt szójáték bőven belefér, különösen annak fényében, hogy a magyar kormány embercsempésznek nevezte néhány évvel ezelőtt az akkori bizottsági elnököt, Jean-Claude Junckert. Szerinte Jourová nyilatkozata miatt nem sérül a bizottság semlegessége. Ezzel együtt – tette hozzá Gyöngyösi Márton amikor a bizottsági alelnök a magyar média helyzetéről beszélt, fogalmazhatott volna pontosan, nem tartja szerencsésnek a fogalmazását, de – szögezte a jobbikos EP-képviselő – igenis bírálható a magyar médiapluralizmus helyzete.

Gyöngyösi Márton szerint az Orbán-Jourová konfliktus összefügghet az Európai Bizottság országjelentésével, amelyet reggel még csak Orbán Viktor ismerhet. A jobbikos EP-képviselő azt gyanítja, hogy rossz dolgok vannak a jelentésben, és a Jourová elleni támadás már a jelentés előzetes hiteltelenítéséről szól.

Gyöngyösi Márton úgy véli: súlyos lépés magyar részről a bizottsági alelnökkel való kapcsolatmegszakítás, ami miatt szerinte kötelezettségszegési eljárás is indul.

Az uniós költségvetés és a jogállami kritériumok összekapcsolásával kapcsolatban a jobbikos EP-képviselő elmondta: szerinte nem puhították fel a jogállamisági klauzulát, amely a német elnökség javaslata szerint is össze van kötve a pénzosztással. Eszerint az eljárás blokkolásához 11 állam kell az Unió lakosságának összesen 35 százalékával, vagyis az Európai Tanácsban már nem lesz elég a magyar-lengyel összjáték.

A 2022-es választásra történő felkészülésről Gyöngyösi Márton azt mondta: a Jobbik mind a 106 választókerületben előválasztást szeretne. Ami a leendő ellenzéki miniszterelnök-jelölt személyét illeti, az EP-képviselő elmondta: a Jobbik tud pártjelöltet is javasolni, de jobb lenne egy pártok felett álló integratív szereplő. Egyben azt is leszögezte egy előválasztás után mindenképpen felsorakozik annak győztese mögé. Ugyanakkor – tette hozzá – komoly kétségei van az ügyben hogy Dobrev Klára le tudja-e győzni Orbán Viktort.

Ami az egy vagy több ellenzéki lista kérdését illeti, Gyöngyösi Márton azt mondta: még nem látott olyan érvet, amely azt bizonyítaná, hogy a közös lista több ellenzéki szavazót tudna megszólítani, mint több. nem szeretné, ha az ellenzéki szavazók egy része otthon maradna ezért. Szerinte az a helyes sorrend, hogy először az egyéni jelölteket kell kiválasztani, utána a miniszterelnök-jelöltet, és ezt követően dőlhet el az egy vagy több lista kérdése.

Orbán lemondásra szólította fel az Európai Bizottság alelnökét

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink