Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-29 19:04:00

Virológus: Ha a koronavírus és az influenza együttesen fertőz, annak beláthatatlan következményei lehetnek

Sokan kérik az influenza elleni ingyenes védőoltást, ám azt csak az egészségesek kaphatják meg, ugyanakkor nincs lehetőség az igénylők koronavírus tesztelésére - írta meg a Népszava. Híradónknak az egészségügyi szakértő azt mondta: ha panaszmentes, és nem kontaktszemély az oltásra váró, akkor beadják neki a védőoltást.

A kormány minden magyar számára ingyenessé tette idén az influenza elleni védőoltást – jelentette be néhány nappal ezelőtt Rétvári Bence, EMMI-államtitkár a Parlamentben.

Arról már nyáron is több szakértő beszélt, hogy az ősszel megjelenő nátha, majd influenza, plusz a koronavírus több szempontból is veszélyes lehet. Egyrészt nehezen lehet megkülönböztetni a tüneteket, másrészt nem lehet tudni, hogy a koronavírus hogyan viselkedik akkor, ha egyidejűleg más vírus is jelen van. Jakab Ferenc virológus híradónknak azt mondta, nagyon nagy az esélye az úgynevezett koinfekciónak.

„Annak pedig, ha mondjuk a koronavírus és az influenza együttesen fertőz, beláthatatlan következményei lehetnek, egy esetlegesen legyengültebb szervezetben”

 – magyarázta a szakértő.

Jakab Ferenc külön felhívta a figyelmet arra, hogy tartsuk be a járványügyi intézkedéseket: a kézmosást, a maszkviselést és távolságtartást. Mint mondta, „ezzel két legyet üthetünk egy csapásra”, mivel az influenzavírus, és a koronavírus is hasonló terjedési mechanizmussal jut be az emberi szervezetbe. „Ilyen minimális óvintézkedésekkel akár mind a két fertőzést is elkerülhetjük” – magyarázta.

Amit még tehetünk, az az, hogy beadatjuk magunknak az influenza elleni védőoltást, ám a Népszavában megjelent cikk szerint az oltást csak egészségesek kaphatják meg, azt viszont nem lehet tudni, hogy valaki éppen tünetmentesen koronavírusos-e. Az oltás előtti tesztelésre pedig nincs lehetőség.

Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő szerint ráadásul a tesztelésnek sem lenne minden esteben értelme. Ugyanis mint magyarázta, ha valaki teljesen panaszmentes, és senki kontaktjának sem számít, még abban az esetben is előfordulhat, hogy az oltás előtti napokban találkozott a koronavírussal, ám a teszt ekkor még nem fogja kimutatni a fertőzést – részletezte híradónknak.

Pusztai Erzsébet arra is felhívta a figyelmet, hogy nagyon fontos lesz az influenza elleni védőoltás beadatásakor, hogy azt ütemezetten tegyék, az emberek időpontra ékezzenek az orvoshoz, és ne alakuljon ki tömeg a várótermekben.

Csak az egészséges emberek kaphatnak influenza elleni oltást

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink