Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-29 16:41:00

Választások előtt ismét rezsicsökkentés várható?

A jegybank előrejelzése alapján a feldolgozatlan élelmiszereknél akár 12-13 százalékos is lehet az infláció. Baka F. Zoltán felhívta arra a figyelmet, hogy ez drágulás érzékenyebben érinti a nyugdíjasokat és az alacsonyabb jövedelműeket. Viszont arról is beszélt, hogy van-e esély újabb rezsicsökkentésre.

Baka F. Zoltán, az Mfor.hu újságírója elmondta, hogy lapcsaládjuk tagja, a Privátbankár.hu rendszeresen készít havi árfelmérést: elmennek három nagyobb üzletbe, ahol próbavásárlással alapvető élelmiszerek árát vizsgálnak. Az elmúlt időszakban azt látták, hogy jelentősen megugrottak a zöldség-gyümölcs árak.

Az újságíró szerint ez betudható annak, hogy a járvány időszakban nem lehetett vendégmunkásokat behozni, a szállítási útvonalakon is kaotikus helyzetek alakultak ki, továbbá az időjárástől sem lehet eltekinteni, ami az elmúlt évben elég cudar volt.

A jegybank előrejelzése alapján a feldolgozatlan élelmiszereknél akár 12-13 százalékos is lehet az infláció. Baka F. Zoltán felhívta arra a figyelmet, hogy ez drágulás egyes társadalmi csoportokat érzékenyebben érint, ahol az élelmiszer-típusú kiadások nagyobb súllyal vannak jelen, mint más csoportoknál. Ilyenek például a nyugdíjasok és az alacsony jövedelműek.

Az élelmiszerek iránt nem csökken a kereslet, egy járványhelyzetben mindenki igyekszik átcsoportosítani a forrásait és a legszükségesebbekre költeni, az élelmiszer pedig ide tartozik.

Válság idején az emberek ritkábban vesznek nagyobb értékű cikkeket, de a létfenntartáshoz szükséges eszközöket most is be szerezni- szögezte le az újságíró,

Annak kapcsán, hogy az MNB jövő évre drágulást jelez az üzemanyag terén, elmondta, hogy itt kimutatható a keresletcsökkenés hatása. Idén csökkeni fog, jövőre viszont egy bázis hatás lesz, ezért az alacsonyabb árról történő emelkedés magasabbnak fog hatni. 

Baka F. Zoltán szerint a kormány már 2022-re figyel- ha kiürülnek a pénztárcák, nagyobb elbocsátások lesznek, az komoly népszerűség csökkenést eredményezhet a Fidesznél.

Annak kapcsán, hogy ha a közüzemi szolgáltatások terén a piaci árak továbbra is alacsonyak maradnak, várható-e egy következő rezsicsökkentés, az újságíró megjegyezte, hogy biztos talonban van az ötlet, de jól kell vele időzíteni, hogy választásra ösztönző hatása legyen.
Jövőre tovább drágul a benzin és az élelmiszerek ára?

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink