Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-30 05:38:00

Fokozódik a terhelés az egészségügyben, a Magyar Orvosi Kamara a halaszható műtétek felfüggesztését javasolja

"Van ágy, van eszköz és van szakember. Az átvezényelt szakemberek száma ezrelékben mérhető" - ezt válaszolta a szaktárca a Magyar Orvosi Kamara levelére, melyben a tervezett és halasztható műtétek felfüggesztését javasolták a létszámhiány miatt. Müller Cecília azt mondta: legfőbb céljuk az egészségügyi ellátórendszer működtetése, ezért a műtéteket nem halasztják el.

Csaknem egy héttel ezelőtt látogatta meg Orbán Viktor a Szent László Kórházat. Jelenleg Budapesten 3, vidéken 7 intézményben látják el az igazolt koronavírusos betegeket. Számuk az elmúlt 24 órában 851 fővel emelkedett. Közülük már 755-en vannak kórházban, 51-en lélegeztető gépen.

A Magyar Orvosi Kamara elnöke levélben fordult Kásler Miklós miniszterhez. Mint írja a koronavírusos esetszámok növekedése fokozott terhet ró az egészségügyi ellátórendszerre. Ennek következménye a már észlehető létszámhiány, és az ezt kezelni hivatott átvezénylések megindulása. Éppen ezért javasolják az előre tervezett, de halasztható műtétek felfüggesztését a járványkórházban és azok telephelyein.

Müller Cecília viszont azt mondta a járvány stagnál, emiatt nincs szükség szigorúbb járványügyi intézkedésekre. Legfőbb céljuk az egészségügyi ellátás működtetése, ezért nem szeretnék elhalasztani az elektív műtéteket.

Az EMMI is válaszolt a Magyar Orvosi Kamara levelére. Az írták: „Van ágy, van eszköz és van szakember. Az ágykihasználtság 53 százalék, így a kórházi ágyak 47 százaléka szabad. Az orvosok négy ezrelékét, a szakdolgozóknak pedig két ezrelékét vezényelték a legsúlyosabb koronavírusos betegek gyógyítására. Nem kell leállítani egyetlen elektív ellátást sem.”

A 18. kerület polgármestere az ATV Start című műsorában azt mondta: náluk összesen 20 ember az, aki ilyen típusú ügyekben helyt tud állni. Szaniszló Sándor emlékeztetett: tavasszal 4 embert vittek el, akkor is nehézségeket okozott az ellátásban a hiányuk. Vélemény szerint ezért biztosan maradnak majd ellátatlanul betegek. Hiszen a kapacitás feszesen ki van számítva – magyarázta Szaniszló.

Hangsúlyozta: pontos számot nem tud, felméréssel döntik, el mennyi embert vezényelnek át innen a Covid-centrumokba. A polgármester hozzátette döntő tényező: a járvány helyzetének súlyossága lesz.

Az EMMI üzent az Orvosi Kamarának: Nem maradnak el a halasztható műtétek

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink