Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-29 05:21:00

Koronavírus: egyre nagyobb a nyomás a kórházakon

Jelenleg Budapesten a Dél-Pesti Centrum Kórház, a Korányi és a Szent János kórház számít járványkórháznak. Vidéken Szekszárd, Győr, Ajka, Nyíregyháza, Miskolc, Balassagyarmat és Kiskunhalas kórházait jelölték ki koronavírusos betegek kezelésére az Emberi Erőforrások Minisztériumának tájékoztatása szerint. A Nemzeti Népegészségügyi Központhoz nem érkezett jelzés kórházi részlegek járvány miatti költözéséről.

Egyre többen szorulnak kórházi ellátásra a koronavírus-megbetegedések miatt. Erre az országos tiszti főorvos tért ki az operatív törzs tájékoztatóján.

Mint Müller Cecília fogalmazott: a kórházban ápoltak száma emelkedik, és így a lélegeztető gépen lévő betegeknek a száma is.

Orbán Viktor miniszterelnök a Tv2-nek adott interjújában megerősítette: szerinte működni fog az egészségügy. Azt mondta: a védekezés első lépcsőjében 8 kórházat jelöltek ki, és ha megtelnek, jön a második lépcső. A szakembereket oda kell vezényelni, ahol szükség van rájuk – hangsúlyozta a kormányfő.

A járványkórházként is üzemelő kiskunhalasi kórház főigazgatója azonban már a múlt héten jelezte, szerinte nem olyan sokára meg kell nyitni a város mobil konténerkórházát is. Tamás László János szerint a létszámtól függ, mikor jön el ez a pillanat.

Az ugyancsak járványkórházként is működő győri Petz Aladár kórház főigazgatója pedig arról számolt be, hogy jelenleg 60 százalékos az ottani covid-osztály kihasználtsága. Viszont 6 orvos és legalább 10 szakdolgozó karanténba került.

Fejér, Győr-Moson-Sopron és Csongrád megyében is 1000 felett van már a regisztrált fertőzöttek száma. Komáromi Zoltán szerint azonban ezek az ezres betegszámok még nem jelentenek nagyon nagy kórházi megterhelést.

Azt azonban kétségbe vonja a DK, hogy van elég szakdolgozó egy járványkórház három műszakos üzemeltetéséhez. Ha viszont nincs, utazniuk kell az orvosoknak és az ápolóknak is, ami viszont a normál egészségügyi ellátást veszélyezteti. Komáromi szerint ugyanis biztos, hogy ha Csongrád megyei betegek érkeznek a kiskunhalasi járványkórházba, azt a Csongrád megyei orvosoknak és szakápolóknak is követniük kell, hogy a betegek ellátása simán menjen – magyarázta.

Budapesten pedig kiderült: a 3 kijelölt járványkórházon felül elköltöztetik a Semmelweis Egyetem onkológiai részlegének járóbetegellátását is. Ezen a részlegen az egyetem saját klinikáin kiszűrt covid-osait kezelik majd.

Növekszik a nyomás a kórházakon a járvány miatt

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink