Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-29 19:14:00

Késve fizette be a gázszámlát, 40 eurós behajtási költséggel sújtották

40 eurós, azaz több mint 14 ezer forintos plusz díjat postázott ki az állami közműcég egy férfinak, miután az késve fizette be a gázszámlát az általa üzemeltetett presszóban. A férfi elismeri hibáját, a büntetés mértékét mégis méltánytalannak tartja. A behajtási költségátalány egy uniós irányelv alapján 2016-ban került be a magyar jogrendbe. A híradónk által megkérdezett ügyvéd azt mondta: elsősorban az építőipari tartozásokat szűrheti ki a jogszabály.

Augusztus 29-éig fizetnie kellett volna Ocskó Józsefnek, ám mégis kicsúszott a határidőből, így most cégének egy 40 eurós, azaz 14 234 forintos behajtási költségátalányt kell megfizetnie az állami közműcégnek. A férfi egy presszót üzemeltet, és a gázszámla kiegyenlítésével maradt el. József nem vitatja, hogy hibázott, a büntetést mértékét azonban méltánytalannak tartja, emlékezete szerint ugyanis csak 1-2 napot késett. A St. Michael Kft. ügyvezető igazgatója úgy gondolja, sok céget szembesülhetett már ezzel az országban.

A férfi azóta rendezte elmaradását, a bírság alól azonban ez sem mentesít. Bár eddig nem kapott nagy visszhangot, a behajtási költségek megtérítése először egy 2011-es európai uniós irányelvben jelent meg, majd 2016-ban a magyar jogrendbe is beépült. A jogszabály elsősorban a vállalkozások közötti ügyleteket szabályozza. Célja, hogy egyetlen vállalatnál se okozzon likviditási problémát a nemfizetés.

A behajtás költség olykor nagyobb, mint maga az elmaradás. 

Ocskó maga is ismer olyanokat, akik 6-7 ezer forintos elmaradással is 40 eurós behajtási költséggel szembesültek. „Egy 6-7 ezer forintos átalánydíjas villanyszámla késedelmes fizetésére 14 ezer forintos behajtási jutalékot fizetni, abszolút igazságtalan” – fogalmazott a férfi.

A híradónk által megkérdezett ügyvéd azt mondta: a jogszabály elsősorban az építőipari körbetartozásokat előzheti meg. Hozzátette: a negyven euró elvileg magába foglalja a jogérvényesítés, mint például az ügyvédek költségeit is. Balogh Szabolcs szerint a jogalkotók ezzel azt akarják elérni, hogy az igényérvényesítéssel kapcsolatos költségek is megtérüljenek. Ezzel együtt pedig ki is jön a 40 euró – magyarázta az ügyvéd.

A szakember azt is kiemelte: a 40 eurós pénzösszeg a minimum, ami a tagállamoknak szánt uniós irányelvben szerepelt.

Késve fizette be a gázszámlát, 40 eurós behajtási költséggel sújtották

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink