Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-28 19:59:00

PSZ-alelnök: Egyértelmű intézkedésekre és nem ajánlásokra van szükség

Több mint 41 ezer digitális hőmérőt és hőkapukat szállítanak a napokban a közoktatási intézményekbe, ugyanis október 1-jével kötelező lesz a lázmérés az óvodákban és az iskolákban. Müller Cecília elmondta: az új fertőzöttek száma tíz napja kiegyensúlyozottan alulról közelíti az ezret, a kórházban ápoltak száma azonban növekszik. Az elmúlt 24 órában 702 fővel emelkedett az új koronavírusos fertőzöttek száma és elhunyt 13 beteg.

Kötelező lázméréssel indul minden nap az ATV–ben: a munkát csak akkor lehet megkezdeni, ha testhőmérséklet megfelelő. A lázmérés október 1-jétől az oktatási intézményekben is kötelező lesz. A határértéket 37,8 fokban határozta meg Müller Cecília.

A tiszti főorvos szerint, ha efölötti az érték, érdemes újra megismételni a mérést, és ha akkor is eléri a 37,8-at, akkor azt javasolják az intézményeknek, hogy küldjék haza a gyereket.

Müller Cecília azt is elárulta: jelenleg 17 óvodában és 7 iskolában van rendkívüli szünet, 118 osztály és 3 teljes iskola állt át a digitális munkarendre. Kiemelte: az intézmények felkészültek a hőmérsékletmérésre. Beszerzésre kerültek a szükséges eszközök: a nagyobb intézmények hőkapukat, a kisebbek érintésmentes hőmérőket kapnak.

Az eszközök kedden és szerdán érkeznek meg az intézményekbe.

A Pedagógusok Szakszervezete szerint az intézkedés viszont megkésett. Totyik Tamás emlékeztetett: ők már korábban javasolták a lázmérés kötelezővé tételét. Szerintük nem most, hanem szeptember 1-jén kellett volna bevezetni.

Úgy vélik: egyértelmű intézkedésekre és nem ajánlásokra volna szükség. A PSZ-alelnök szerint egy olyan protokoll hiányzik, ami a háziorvosok és a pedagógusok számára is elfogadható.

„Nem lehet azt csinálni, hogy a háziorvos gyanú esetén hazaküldi a gyermeket, a másik pedig visszaküldi a gyermeket az osztályterembe” – vélekedett Totyi, aki szerint a bizonytalanság a legrosszabb tényező az egész rendszerben.

A lázméréssel kapcsolatban az adatvédelmi hivatal elnöke leszögezte: ezzel nem járhat együtt az adatok rögzítése, az ugyanis szenzitív adatnak minősül. „De a mai vírushelyzetre való tekintettel a hatóság ezt elfogadhatónak tartja, így már nem áll fenn az az érv, hogy aránytalan lenne a lázmérés mindenkire kiterjedően” – magyarázta Péterfalvi Attila, a Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság elnöke.

Hangsúlyozta: a lázmérés célja csak az lehet, hogy megakadályozza a belépést az intézményekbe, azoknak, akiknél felmerülhet a fertőzöttség gyanúja.

Több mint 41 ezer digitális hőmérőt és hőkaput kapnak a közoktatási intézmények

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink