Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-28 21:38:00

Dömötör: A Gyurcsány-párt álhírjáratán továbbra sincsen fék

A koronavírus-járvány kezelése miatt kritizálta az ellenzék a kormányt a Parlamentben. A DK szerint azért nem tesztelnek eleget, mert így lehet játszani a statisztikákkal. Az államtitkár úgy reagált: „a Gyurcsány-párt álhírjáratán nincs fék”.

Koronavírus-tesztelés

A kormány tesztelési gyakorlatát kritizálta és a koronavírustesztek ingyenessé tételét szorgalmazta a Parlamentben a Demokratikus Koalíció politikusa.

Oláh Lajos arról beszélt: amit a kormány csinál a 20.000 forintos teszt kapcsán, „az emberek anyagi kizsigerelése, erkölcsi és anyagi semmibevétele”.

„Értjük mi, hogyha sok a 20.000 forint miatt inkább nem tesztelnek, vagy lebeszélik őket a tesztelésről, akkor ki sem derül, hogy betegek és lehet a statisztikákkal játszani” – fogalmazott a DK képviselője.

Dömötör Csaba minderre úgy reagált: „a Gyurcsány-párt álhírjáratán továbbra sincsen fék”. A parlamenti államtitkár szerint nem hajlandóak együttműködni, sem részt venni a járvány elleni összefogásban, és rémhíreket terjesztenek. „Nem erősítik, hanem gyengítik a járvány elleni küzdelmet” – fogalmazott. A népszavazási kezdeményezésükre kitérve, pedig azt mondta: az sem más, mint egy „tudatos félrevezetési kísérlet”.

Gazdasági visszaesés

Burány Sándor a járvány miatti gazdasági visszaesést és a forint mélyrepülését rótta fel a kormánynak. „A hazai munkavállalóknak alig mintegy 5 százalékát részesítette valamilyen védelemben, ugyanez az arány Németországban több mint 20 százalék, a szomszédos Ausztriában pedig meghaladja a 30 szálakékot is” – ismertette az adatokat a Párbeszéd politikusa. Levonva a következtetést úgy fogalmazott: miközben a magyar gazdaság a második negyedévben az egyik legrosszabb adatot produkálta egész Európában, aközben a magyar kormány alig fordított pénzt munkavédelemre.

Gulyás Gergely ezzel szemben arról beszélt: míg az Eurostat becslése alapján az uniós országok gazdaságai átlagosan 14,1-al csökkentek, addig a magyar gazdaság az átlagnál csekélyebb mértékben esett vissza.

Európai alapjövedelem

Vita volt az európai alapjövedelem bevezetésének szükségességéről is.

A Párbeszéd szerint a Fidesz „annyira eszköztelen” az alapjövedelemmel szemben (amelyet a magyarok kétharmada-négyötöde támogat), hogy ilyen „Bede Zsolt szintű figurákkal próbálják széttrollkodni a Párbeszéd sajtótájékoztatóját” – fogalmazott Tordai Ferenc, frakcióvezető-helyettes.

Schanda Tamás, ITM-államtitkár erre úgy reagált: Tordai Ferenc csak „féltékeny lett, mert versenytársat kapott a provokációban, és a trollkodásban, aminek ő eddig európai, ha nem pedig világbajnoka volt az elmúlt időszakban”.

Schanda Tamás hozzátette, a kormány a munkaalapú társadalomban hisz, ezért nem támogatja az alapjövedelmet.

A kevés teszt és a gazdasági visszaesés miatt kritizálták a kormányt

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink