Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-27 06:33:00

Oszkó Péter: Magyarországon a lakosság felé kevesebb állami támogatás érkezett

Javított Magyarország adóskilátásán a Moody's. Varga Mihály ezután úgy értékelt: Magyarország az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbb a kontinens más államainál. Oszkó Péter volt pénzügyminiszter úgy fogalmazott, a hír meglepetésszerűen pozitív. Ugyanakkor hangsúlyozta, nem kategóriát ugrottunk, csak a felminősítés esélyét fejezte ki a lépéssel a hitelminősítő.

Bizonytalan ideig zárva. Hirdette a felirat egy fővárosi üzlet ajtaján még áprilisban. Hiába érintette őket rosszul a válság, a magyar vállalatok az első hullám idején igyekeztek megtartani a munkaerőt. A többi között a részmunkaidő növelésével, és fizetés nélküli szabadsággal kezelték a helyzetet a Magyar Nemzeti Bank szerint.

"A járvány második hulláma azt fogja eredményezni, hogy ez a kilábalás sokkal elnyújtottabb lesz, mint amire korábban számítottunk" - az MNB úgy számol, a második hullámban viszont a fogyasztás visszaesése, és a csökkenő export miatt arra kényszerülhetnek a cégek, hogy elbocsássák dolgozóik egy részét.

"Összességében 2019 negyedik negyedévében érhettük el a maximumát ennek a versenyszféra foglalkoztatásnak, ez 110-150-160 ezer fővel csökkenhet a következő időszakban, 2021 elejére." - tette hozzá balatoni András, az MNB igazgatója.

Ennek ellenére úgy tűnik az egyik legnagyobb hitelminősítő bízik a magyar gazdaságban. A Moody's az eddigi stabilról pozitívra javította Magyarország hitelminősítői kilátását.

"Az uniós országok közül egyelőre egyedülálló a magyar eredmény. Nincs hasonló, kilátásokat javító értékelés az elmúlt fél évből. A hitelminősítő úgy látja, a válság a magyar gazdaságra is rányomja a bélyegét, de az elmúlt évek teljesítményének köszönhetően ellenállóbbak vagyunk, mint Európa más országai." - nyilatkozta Varga Mihály.

Oszkó Péter volt pénzügyminiszter arról beszélt Híradónknak, a hitelminősítő 2018 novemberében foglalkozott utoljára Magyarországgal és az azóta eltelt időt értékelte.

"Az volt a vélemény, hogy kifejezetten erős stabil állapotban érte el a válság Magyarországot és nem fogja oly’ mértékben megviselni, hogy ne tudjon abból feltápászkodni, tehát a magyar államadósság bár egyébként nyilván régiós összehasonlításban nem alacsony, de ezzel együtt nem kritikus és hogyha a jövőben túl vagyunk a válságon, akkor még további pozitív felminősítése sem kizárt." - Oszkó Péter hangsúlyozta, Magyarországon a lakosság felé kevesebb, míg a vállalkozások felé több állami támogatás érkezett. A Moodys szerinte azért optimista, mert úgy értékelt, hogy a válság elmúltával ezek egy potenciális növekedést alapozhatnak meg.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink