Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-28 05:01:00

Egy ideig még biztosan a gyalogosoké marad hétvégente a pesti alsó rakpart

Egy ideig még biztosan a gyalogosoké marad hétvégente a pesti alsó rakpart. Dorosz Dávid, főpolgármester-helyettes híradónknak azt mondta: dolgoznak rajta, hogy miként lehetne visszaadni a Duna-partot a budapestieknek. Közben a Magyar Autóklub arra kéri a főpolgármestert, hogy vizsgálja felül és szüntesse meg a járványhelyzet miatt ötletszerűen kialakított kerékpársávok egy részét.

Ilyen is lehetne a rakpart – ezzel a felütéssel posztolta alternatív képeket Karácsony Gergely Facebook-oldalán. A főpolgármester szerint a Medián közvélemény-kutatásából is kiderül, hogy az emberek többsége az autómentes rakpartot támogatja. Karácsony azt írja: azzal, hogy időszakosan - például hétvégeken - szüntessék meg a gépkocsiforgalmat, a válaszadók 73%-a ért egyet, de még a forgalom teljes megszüntetése is többséget kapott, ezt 59% támogatja.


A főpolgármester-helyettes szerint az emberek azt szeretnék, ha a rakparton minél jobban hozzáférhető lenne a Duna.


„Ameddig a jó idő tart, nyitva fogjuk hétvégente tartani a rakpartot, és emellett egy olyan hosszú távú terven dolgozunk a kormányzattal közösen, hogy hogyan lehet a rakpartot, és így a Duna-partot visszaadni a budapestiek számára.” - nyilatkozta Híradónknak Dorosz Dávid, főpolgármestert-helyettes.

A Magyar Autóklub elnöksége néhány nappal ezelőtt állásfoglalást adott ki, ebben hangsúlyozták: egyetértenek a főváros forgalomcsökkentési és zöldítési céljaival, de szerintük ezt „csak komplex együttes gondolkodás” keretében lehet megvalósítani, önmagában nem elég a kerékpáros közlekedést az autóforgalom hátrányára támogatni.

„Mellőzni kell a belvárosban a forgalomgeneráló beruházásokat, ezeket felül kell vizsgálni, mélygarázsokat kell létesíteni, a járdákat célszerűbben kell felhasználni, és természetesen a kerékpáros közlekedést támogatni kell, de nem úgy, hogy egy oldalon a körúton a felére redukáljuk a gépjármű-közlekedést.” - mondta Kovács Kázmér, a Magyar Autóklub Jogi és Érdekvédelmi Bizottságának elnöke.

Az autóklub szerint meg kell szüntetni a járványhelyzet alatt ötletszerűen, valós társadalmi egyeztetés nélkül kialakított kerékpársávok jelentős részét.

„Egy olyan tervet fogatunk el, ami társadalmi konzultáción nyugszik, közel 50 ezer budapesti mondta el a véleményét a különböző biciklisávokról, és azt is látjuk, hogy a biciklisek nagyon szeretik és használják, a budapestiek használják ezeket a biciklisávokat, hiszen például a nagykörúti az ország egyik legforgalmasabb bicikliútjává vált.” - fejtette ki Dorosz Dávid.


A főpolgármester-helyettes hangsúlyozta: szerinte a fővárosban nincsenek csak autósok vagy csak biciklisek, hanem budapestiek vannak, akik szeretnének A-ból B-be eljutni. Ezért egy olyan közösségi közlekedési rendszert kell kialakítani, ahol mindenkinek hozzáférhetőek a közlekedési eszközök.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink