Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-26 19:09:00

Elképesztő: Koronavírusos lett egy családtag, az ÁNTSZ azt mondta, nyugodtan járjanak dolgozni

Csak hosszas utánjárás után sikerült egy pécsi, igazoltan koronavírus-fertőzött férfi családtagjaninak elérniük, hogy hivatalosan kerüljenek karanténba. Az egy házban élő családtagoknak az ÁNTSZ munkatársai azt mondták, hogy nyugodtan járjanak dolgozni. A munkahelyükön azonban kikötötték, hogy ha valakinek a családtagja fertőzött, akkor nem mehet be dolgozni, így igazolások nélkül jövedelem nélkül maradtak volna.

Pécsen már korábban is több iskolában és munkahelyen is megjelent a koronavírus, ami után iskolákat zártak be, vagy osztályoknak rendelték el a digitális oktatást. Egy pécsi férfi ugyanakkor stábunkat azzal kereste meg, hogy a sógora fertőzött lett, őket azonban mégsem helyezték karanténba.

"Két nap múlva megkeresett minket az ÁNTSZ kontaktkutatás címen és mondta, hogy én, a párom és a gyerekek is mehetünk nyugodtan iskolába, óvodába, dolgozni. Mi jeleztük, hogy a mi cégünk, mind az enyém, mind a páromé kikötötte, hogyha pozitív megbetegedés van a családban, akkor nem mehetünk be dolgozni és ezt őfeléjük jelezni kell" - mesélte a neve elhallgatását kérő férfi.

A férfi azt is mondta, hogyha nem vették volna őket hivatalosan karanténba, akkor nem kaptak volna semmiféle javadalmazást a kieső napokra. Végül sikerült elérni, hogy elrendeljék számukra a kötelező otthontartózkodást, de tesztet rajtuk nem végeztettek. Az országos tisztifőorvos a héten egy iskolai példán mutatta be, hogy mikor számítanak kontaktszemélynek az együttélő családtagok.

"Aki pozitívvá válik, akkor ő egy igazolt eset. Tulajdonképpen betegnek tekintjük, akkor is hogyha nem mutat tünetet. Tehát, hogyha egy pozitív esetnek a szoros kontaktjait nézem, akkor ebben az esetben azok nagy valószínűséggel az osztálytársak lesznek. A kontaktszemélyeknek további kontaktjait már nem tekintjük további szoros kontaktusnak" - nyilatkozta korábban Müller Cecília.

A férfi azt is elmondta, hogy a pozitívnak bizonyult sógora önköltségen teszteltette magát, ugyanis amikor a tüneteivel orovoshoz fordult, nem írták neki elő az ingyenes vizsgálatot.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink