Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-25 20:44:00

Szlávik: a koronavírus sokkal súlyosabb, mint az influenza

Az infektológus főorvos szerint nagyon fontos, hogy influenza ellen beoltassák magukat az emberek, így legalább az egyik vírus elkapása ellen lehet védekezni.

927 új koronavírus-fertőzöttet regisztráltak az elmúlt 24 órában, ez idő alatt 9 beteg hunyt el.

11 beteg van jelenleg lélegeztetőgépen a Dél-Pesti Centrumkórházban – erről Szlávik János beszélt az ATV Egyenes Beszéd című műsorában. A kórház infektológus főorvosa szerint a járvány második hulláma könnyebb számukra, mert már rengeteg tapasztalattal rendelkeznek. Mint mondta, a kórházban folyamatosan növelni fogják a kapacitásokat, hogy el tudják látni a betegeket.

Szlávik elmondása szerint nehéz megmondani, mikor lesz a második hullám csúcspontja.

Arról is szólt, hogy a vírus ellaposítása a járványügy dolga, ha úgy alakul a következő napokban, hetekben, hogy szigorúbb intézkedések kellenek, akkor azt meg fogják tenni a hatóságok.

Úgy látja, hogy a tavaszi intézkedéseket most már nem lehet megtenni. Ha a jövőben szükség lesz szigorító intézkedésekre, Szlávik szerint lehet gátolni még a nagyobb rendezvényeket és a maszkviselést is szigorúbban lehet ellenőrizni.

Súlyosabb, mint az influenza

A főorvos haragszik azokra, akik azt mondják, hogy a koronavírus olyan, mint az influenza. Szlávik elmondása szerint, bár az influenza több embert betegít meg, az influenzába viszont csak tized-huszadannyian halnak bele, mint a koronavírusba. „A koronavírus sokkal súlyosabb, mint az influenza” – hangsúlyozta. Hozzátette azt is, hogy bár a koronavírus az idősekre veszélyesebb, de az is látható, hogy van olyan, hogy fiatalemberek is lélegeztetőgépre kerülnek, esetleg bele is halnak a fertőzésbe.

Kiemelte azt is, hogy mindenképpen törekedni kell arra, hogy legalább az egyik vírus ellen védekezzünk.

Vakcina

Szlávik arról is szólt, hogy korábban a vakcina kifejlesztésére akár 5-10 évet is várni kellett.

Nyitott kérdés még az is, hogy a védőoltás arra lesz-e jó, hogy megakadályozza azt, hogy elkapjuk a fertőzést, vagy arra, hogy súlyos beteg legyen valaki, vagy arra, hogy belehaljon a beteg a fertőzésbe.

Mit hoz az influenzaszezon?

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink