Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-27 14:10:00

Koronavírus: kiket, mikor és hogyan tesztelnek Magyarországon?

Két hete a Heti Napló azzal foglalkozott, hogy a szülőknek, gyerekeknek és tanároknak majdnem napi szinten kell új szabályokhoz alkalmazkodniuk a második hullám felívelése óta. Azóta kiderült, hogy nem csak a sulikban, ovikban, bölcsikben teljes a kavar, de a vírustesztelésben is.

Rengeteg a kérdés a tesztelések körül és sokan arra hivatkoznak, hogy a hatóságoktól, az eljáró szervektől sem kapnak egyértelmű válaszokat. A szervezésben is vannak anomáliák. Az egyik legjobb példa erre annak a családnak a története, ahol a három vírusteszt levételéhez három külön mentőautót küldtek ki. Az édesanya, akivel beszéltünk, azt kérte ne legyen felismerhető, nevezzük most Anikónak, akihez és gyerekeihez külön-külön mentőautóval vonultak ki tesztelni.

Szombaton jelentkeztek először a tünetek, hétfőn jelezték a háziorvosnak, aki azt mondta várjanak még, kedden az ízvesztés miatt megrendelte hozzájuk a mentőt, pénteken érkeztek ki a mentősök tesztelni és hétfőre lettek meg a teszteredmények: mindkettő pozitív.

Hasonló átfutásról számolt be Takács Linda is. Hozzá két nappal később már kiérkeztek a mentők, igaz csak késő este. Linda nagyon fontosnak tartotta elmondani, hogy mennyire empatikus volt a mentős hozzállássa még 16 szolgálatban töltött óra után is.

Lindánál végül negatív lett a teszt, de a tünetek miatt nem is tehetett mást, minthogy tesztet kér. Az ő esetében pedig viszonylag gyorsan, a bejelentés után hat nappal már eredmény is volt. Már ha ezt lehet gyorsnak nevezni mondjuk ahhoz képest, hogy a külföldön működő drive-in, vagyis autóval megközelíthető tesztállomásokon alig pár óra alatt már van eredmény.

Eszterék családja szintén covid-gyanús tüneteket mutatott, ők a férjével nagyon rosszul voltak, ráadásul a gyerekek intézményeiben is volt gyanú, ezért nekik is muszáj volt tesztelniük.

Nem ilyen egyszerű az egyik posztoló helyzete. Ő saját magát teszteltette a tünetei miatt, mert a háziorvosa szerint erre nem lett volna szükség. Pozitív lett, a lelete szerint ezt le is jelentették. A laborban mégis azt mondták neki, hogy ezt neki kell megírni a népegészségügyi központnak. Megírta, hívta is őket, sehonnan semmilyen választ nem kapott és senki nem kereste azóta sem, lassan egy hete.

Illetve a rendőrök egyszer felhívták a 14 éves lányát, akinek a tüneteit kérdezgették, mást nem. Náluk nem elég ha lejár a karantén, mert az egyik gyereket csak negatív teszttel engedik vissza az iskolába, azt pedig hivatalból nem készítenek, mivel már úgyis karanténban van, tünetei pedig nincsenek. A másik gyereket pedig háziorvosi igazolással, de ehhez pedig vagy telefonba kell elhinnie az orvosnak, hogy minden rendben, vagy be kellene mennie egy háziorvis rendelőbe. Talán erre mondják, hogy nonszensz.

Nem csak a tesztelésre várók, a fertőzöttek és a betegek vannak nehéz helyzetben, de az Országos Mentőszolgálat tagjai is. A szolgálat több, egymástól független dolgozójától is úgy értesültünk, hogy míg tavasszal az esetszámok csökkentek és tesztelni is sokkal kevesebbet kellett, addig mára egyrészt óriási számban jönnek be a tesztelési igények, másrészt rengeteg nem coviddal kapcsolatos, de covid-gyanúval is együtt járó esethez kell kimenni különleges felszerelésben és a normál esetszámok száma is órásit nőtt a visszanyitás miatt. Ráadásul a kitettség miatt nagyon sok mentős van szintén karanténban.

Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő szerint eljött a pillanat, amikor a tesztelési kapacitásokat az akkreditációs rendszer rugalmasabbá tételével lehetne növelni. Vagyis lazítani a szigorú előírásokon.

Heti Napló Sváby Andrással 1. rész - 2020.09.20.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink