Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-25 13:34:00

Infektológus: Orvosként rengeteg tüdőgyulladás képét láttam, de ehhez még hasonlót se soha

Pusztai Erzsébet egészségügyi szakértő az ATV Start című műsorában beszélt arról, hogy még hiányosak az adatok az újonnan megvásárolt koronavírus-tesztekről, a fenntartott kórházi részlegek pedig lassan megtelnek. A szakértő továbbá azt sem tartotta jó ötletnek, hogy nézők előtt rendezték meg a csütörtöki Szuperkupa-mérkőzést.

Az első hullámhoz képest a napi fertőzöttek száma jelentősen megugrott: ezer új beteget is jelentettek már egyetlen nap alatt. Szakértők becslései szerint ezek alapján a teljes napi fertőzöttek száma akár húszezer fő is lehet, függetlenül attól, hogy nem végeznek el ennyi tesztet naponta.

Pusztai Erzsébet infektológus, egészségügyi szakértő az ATV Start péntek reggeli műsorában azt mondta, ezek a becslések minden bizonnyal reálisak, hiszen már tavaly is azt hallhattuk, hogy jóval több fertőzött van, mint amennyit tesztelni tudnak.

Egyre több fiatal kapja el a koronavírust Magyarországon

 

Szakemberként úgy látja, a vírusról megjelent információk nem elég precízek. Például eddig azt sem tudták pontosan, hogy az országban területileg hol vannak fertőzöttek, ebben már jobban állunk, az erre szolgáló vírustérképet folyamatosan frissítik. Viszont úgy gondolja, hogyha közölnék az olyan adatokat is, hogy a megtalált esetek közül hány százalék szinte teljesen tünetmentes, akkor az komoly figyelmeztetésként hatna. Ezért is tartja fontosnak a maszkhasználatot. Szerinte sokan még most sem hiszik el, hogy veszélyeztethetnek másokat.

Azt nyilatkozta: orvosként rengeteg tüdőgyulladás képét látta már, de ehhez hasonlót, mint amit a betegség kimutat, még soha.

Vannak, akik még most sem tartják járványhelyzetnek azt, ami jelenleg az országban van. Szerinte viszont komoly járványnak tekinthető a napi ezer körüli esetszám, és a fel nem tárt esetekkel együtt akár tízezer fertőzött is lehet.

Már a fiatalok közül is kikerülnek a súlyosabb esetek, nem csupán az idősebbekre lehet veszéllyel. Az infektológus továbbá nagyon aggódik a csütörtöki Szuperkupa-döntő miatt: szerinte ezt kísérleti okokból tartották meg nézők előtt, ez viszont rizikós. Akkor lehetett volna ez biztonságos, ha a nézők “berepülhettek” volna a nézőtérre. De az odavezető út már veszélyes lehet.

Azt üzente, aki csak teheti, napi szinten szedjen négyezer egységnyi D-vitamint, sőt, akár a háziorvosok is írjanak fel betegeiknek, mert eredmények azt mutatják, segíthet a megelőzésben is. Komoly adatok mutatták ki, hogy a legsúlyosabb esetekben jelentős D-vitamin-hiány áll fenn.

A megvásárolt tesztekről azt mondta a szakértő, hogy itt is hiányos az adat, mert nem mindegy, milyen tesztekről van szó, valamint még azt sem tudni, hogyan fogják szétosztani ezeket. A kórházak állapotához hozzátette: a fertőzött betegek kezelésére szolgáló részlegek kezdenek megtelni, és baj, hogy nincs elég dolgozó.

Szerencsére most már, ha minden igaz, van olyan terv, hogy hogyan nyitják meg a további osztályokat – mondta. Azonban aggasztónak tartja, hogy csak ennek a hétnek az elején kezdték el felmérni, hol vannak olyan dolgozók, akiket át lehet majd vezényelni máshová, ha a szükség megkívánja.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink