Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-25 19:54:00

Rászorultsági elven kérhetnek díjcsökkentést a budapesti vállalkozások

Mentőcsomagot készít a főváros a budapesti vállalkozásoknak. A díjcsökkentések elsősorban turisztikai, vendéglátó és személyszállítással foglalkozó cégeket érintenek majd. Karácsony Gergely híradónknak azt mondta: a pályázati rendszer részletein még dolgoznak, de a cégeknek várhatóan igazolniuk kell a bevételkiesést. Az előterjesztés jövő héten kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé.

Nem a kormányzati nyomás miatt döntött a főváros a vállalkozások megsegítéséről. Budapest főpolgármestere híradónknak úgy nyilatkozott, hogy a mentőcsomag a korábbi kedvezmények kiterjesztése.

Egyrészt elengednék a turisztikai vállalkozások ingatlanbérleti díjának 70 százalékát, a teraszok után fizetendő díjakat pedig 90 százalékkal csökkentenék szeptember és március között. A taxisok is kapnának támogatást: a főváros elengedné a jövő évi drosztdíjak 70 százalékát.

A tervek szerint rászorultsági elven, pályázati rendszerben kérhetnek majd díjcsökkentést a vállalkozások. A részletek még nincsenek kidolgozva – árulta el híradónknak Karácsony Gergely –, de annyit már tudnak: azoknak a vállalkozásoknak, akik kérik a droszt-, a bérleti vagy pedig a közterület használati díjnak a csökkentését, igazolniuk kell majd a bevételkiesést. „Természetesen nem tudjuk átvenni az állam feladatait, főleg azért, mert az állam már átvette a mi pénzünket” – tette hozzá a főpolgármester.

A miniszterelnök már korábban sürgette a budapesti cégek megsegítését. „Még szerencse, hogy van a fővárosnak több mint 100 milliárd megtakarított pénze, amit még Tarlós István takarított meg. Ebből most 50-60 milliárd forintot könnyen fel tudnak használni” – fogalmazott Orbán Viktor. Válaszul a főpolgármester grafikonon szemléltette az állam és a főváros tartalékainak különbségét.

Az Kisfaludy program, ugyan pályázati lehetőséget nyújt a szállásadóknak ebből azonban a budapestiek ki vannak zárva – magyarázta Faix Csaba. A Budapesti Fesztivál- és Turisztikai Központ ügyvezetője arra is emlékeztetett műsorunkban, hogy a vállalkozások megmentése kormányzati feladat. Ráadásul szerinte a budapesti pályázók kizárása hátrányosan befolyásolja a többi régió turisztikai vonzerejét. Ugyanis nagyon kevés az a turista, aki ne Budapesten kezdené magyarországi nyaralását – magyarázta. Ezért úgy véli, ha Budapest nem vonzó, akkor Szilvásváradot is nehezebben lehet majd eladni.

Varga Mihály pénzügyminiszter egy konferencián előrevetítette: várhatóan változtatnak a helyi iparűzési adó rendszerén. Most ugyanis ez adja a települések legfőbb bevételét, de ez sem maradhat hosszú távon a jelenlegi formájában – vélekedett Varga, aki szerint mindenkinek hosszú távú érdeke, hogy a saját adókulcsait, és adórendszerét úgy próbálja megformálni, hogy az a település jellegéből fakadó fejlesztéseket, beruházásokat ne zárja ki.

A budapesti vállalkozásmentő csomag részleteit tartalmazó előterjesztés jövő héten kerülhet a Fővárosi Közgyűlés elé.

Mentőcsomagot készít a főváros a vállalkozásoknak

atv.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink