Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-28 05:39:00

Forradalom zajlik két baranyai faluban

A Heti Napló stábja Baranya megyei apró zsákfaluba, Szalatnakra látogatott. A 300 lelkes település polgármestere ideje nagy részében a szokásos hivatali teendőket intézi, nagy elánnal egyik pályázatot írja a másik után a polgármesteri hivatalban.

Forradalom zajlik két baranyai faluban

Amikor viszont lejár a hivatali idő, akkor a magassarkút kerti cipőre cseréli, és a polgármester asszonyból egyszerűen csak Erika lesz. Ilyenkor vagy a családi állatfarmon tevékenykedik, ahol mentett pónik és csacsik na meg lámák is vannak.

Vagy pedig az egyik legfontosabb küldetését teljesíti, az uborkatermesztés csínját-bínját mutatja meg a környékbeli szegényeknek azért, hogy így segítsen nekik a megélhetésben.

De mégis mi vesz rá egy budai agrármérnököt arra, hogy egy baranyai zsákfaluba költözzön, és polgármester legyen? És miért érzi küldetésének a rászorulók felkarolását?

Gulácsi Erikát tavaly októberben választották polgármesternek, azóta belevette magát a teendőkbe. A vidékfejlesztési agrármérnökként végzett 11 éve költözött Budáról Szalatnakra.

Gulácsi Erika és a közeli Bikal település első embere, Kőműves József azt vették a fejükbe, hogy segítenek a helyieken. Pályázati forrásból biztosítják az uborka palántát, a műtrágyát, a permetszert, az öntözőberendezést és mindent, ami kell. A helyiektől csak annyit kértek, kezdjenek el termelni a saját földjükön.

A szegény családoknak szükségük is van a jövedelemkiegészítésre. A polgármesterek szerint itt nem csak tudásátadásról van szó, hanem szemléletformálásról is, aminek része a baráti kapcsolat is.

A családoktól kiló és méretarányosan veszik meg az uborkát, hasznuk szinte nincs is rajta, hiszen a falvakat járó kisbusz benzinköltségére pont elmegy a pénz. Még aznap viszik is a nagybani piacra viszik pedig a környéken élőknek adják el a friss uborkát.

A polgármesterek vallják, ez a modell kiutat jelenthet a szegénységből. Szalatnakon már a közmunkások is uborkát termelnek. A közmunkásbér 54 ezer forint havonta, de az eladott termés után pénzjutalom jár. Így a dolgozók érdekeltek abban, hogy jó legyen a termés. Talán nem én vagyok az egyetlen, akinek eszébe jutott, hogy mindaz, ami Szalatnakon és környékén létrejött egy kicsit hasonlít a Cserdi csodához. Kiderült, Gulácsi Erika példaképként tekint Bogdán Lászlóra, akit személyesen is ismert.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink