Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-25 19:41:00

Brutális időjárásra számíthatunk éjszaka, riasztás van érvényben

Országszerte heves esőzésre és viharos szélre figyelmeztet az Országos Meteorológiai Szolgálat.

Heves zivatarokkal, nagy mennyiségű esővel és viharos széllel kísért markáns hidegfront vonul át Magyarországon.

A Dunántúlra belépő, illetve az ott kialakult zivatarok az esti órákban várhatóan átterjednek a középső országrészre, a Duna-Tisza közére, majd gyengülő intenzitással az Északi-középhegység térségére is. A zivatarokat helyenként felhőszakadás-szerű csapadékintenzitás, viharos (60-90 km/h-t elérő) szél kísérheti. Néhol heves zivatar sem kizárt, így lokálisan 90-100 km/h-t meghaladó szélrohamok és nagy méretű jég is előfordulhat.

Késő este, éjfél környékén ugyanakkor az érkező hidegfronthoz társulva nyugat felől újabb, intenzív csapadékhullám érkezik, aminek hatására főleg a Dunántúlon és a középső országrészben fordulhatnak elő az éjszaka második felében felhőszakadással (lokálisan > 25-30 mm), viharos (60-70 km/h-t meghaladó) széllökésekkel kísért zivatarok.

forrás: met.huForrás: met.hu

Szombat reggel, délelőtt ez a csapadékzóna fokozatosan kelet, északkelet felé halad tovább, de számuk és intenzitásuk ekkora fokozatosan lecsökken majd.

A felhőszakadás mellett éjfélig kiemelten a Dunántúl északnyugati részén területi átlagban is elérheti a csapadékmennyiség a 20-30 mm-t, szombat hajnalig általában a Dunántúl északi felén helyenként 50 mm feletti mennyiség is összegyűlhet. Szombaton pedig elsősorban a Nyírségben nagy területen alakulhat 20 mm fölött a napi csapadékösszeg.

Éjszaka az északnyugatira forduló szél főleg a Dunántúlon zivatartól függetlenül is több helyen viharossá fokozódik. Szombaton napközben a szél veszít erejéből, viharos lökések már csak a Dunántúli-középhegységben lehetnek.

forrás: met.huForrás: met.hu

atv.hu/met.hu

Ajánlom

További belföldi híreink