Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-24 20:25:00

SZFE-sztrájkbizottság: Eredménytelen volt az első tárgyalás

Megvan a hely, és lesznek tanárok is – nyilatkozta híradónknak Lajos Tamás, a Színház- és Filmművészeti Egyetemet fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja, arra az esetre, ha az egyetem dolgozói sztrájkba kezdenek. Lajos Tamás azt is mondta, a sztrájk miatt bírósághoz fordulnak, szerintük ugyanis jogellenes a munkabeszüntetés, mert a Színművészeti dolgozóinak követelései politikai jellegűek.

Az Ódry Színpadon két órán keresztül olvasták fel azoknak a neveit, akik támogatják az egyetemi polgárokat a most már 24. napja tartó egyetemfoglalásban.

Csütörtök délután 3-tól figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház-és Filmművészeti Egyetem dolgozói. Miközben bevonultak az egyetem Vas utcai épületébe, a két hete megalakult sztrájkbizottság állt őrséget az intézmény felett.

Az SZFE sztrájkbizottsága szerdán kezdte meg a sztrájktárgyalásokat, a törvény által meghatározott tárgyalópartnerrel, és munkáltatójukkal (a felmondási idejét töltő rektorhelyettessel és a kancellárral). De a tárgyaláson részt vett a kuratórium képviselője is, Czenner József ügyvéd.

A fél órás tárgyalás során a sztrájkbizottság ismertette a korábban írásos formában is elküldött követeléseit a fenntartó ügyvédjével, aki közölte: nem foglalhat állást, de továbbítani fogja a követeléseket – mondta el híradónknak Csató Kata, az egyetem mesteroktatója. Úgy vélik, az első tárgyalás eredménytelen volt. Ezt további 6 követi majd, amennyiben korábban nem tudnak megegyezésre jutni.

Híradónknak Lajos Tamás, a színművészetit fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja azt mondta: a sztrájk jogellenes. Szerinte ugyanis, amit az SZFE dolgozói követelnek, politikai jellegű, mert azok a jogok, amelyeket a kuratórium magához vont, azt a magyar jogszabályok által adott, és megengedett keretek között tették. Ezért amint a jogi lehetőségek adottak lesznek, bírósághoz fordulnak. Ha a sztrájkot mégis törvényesnek ítélik, azonnal megszervezik az alternatív oktatást – mondta Lajos Tamás, annak módjáról azonban még nem nyilatkozott. Annyit ugyanakkor elmondott: lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

Figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink