Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-24 12:47:00

Megkongatták a vészharangot: sok a fals teszt

A jelenlegi helyzetben a PCR teszt-vizsgálat adja a legmegbízhatóbb eredményt, ugyanakkor nagyon nem mindegy, kit, mikor és hogyan tesztelnek, ugyanis a nem megfelelő mintavétel álnegatív eredményhez vezethet - mondta Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója Portfóliónak.

Augusztus vége óta meredeken emelkedik a koronavírus-fertőzések száma Magyarországon, nem meglepő, hogy a cégek életére is jelentős hatással van a járvány.

Ez elsősorban munkahelyi szűrések formájában jelentkezik, de nagyon sok óvintézkedéshez kérnek tanácsot, segítséget a megelőzésre, arra, hogy hogyan lehet úgy racionálisan szervezni a munkát, hogy megőrizzék a munkavállalók egészségét, milyen védőeszközök beszerzésére van szükség, és hogy hogyan lehet racionálisan szűrni a dolgozókat. Dr. Spányik András, a Doktor24 Egészségközpont orvosigazgatója a Portfólió megkeresésére elmondta, hogy "az irracionális, folyamatos szűrések ugyanis nem feltétlenül szolgálják a munkáltatók érdekeit, ez könnyen lehet kidobott pénz".

fotó: reutersFotó: Reuters

Dr. Spányik András hangsúlyozza, protokollra van szükségük a cégeknek. Például, ha a tünetek jelentkezésekor, vagy épp ha az egyik dolgozót a házi orvosa koronavírus-fertőzöttnek minősíti, csoportos szűrés történik, és a pozitív eredményű dolgozókat, valamint a kontaktszemélyeket kiemelik, az segíthet abban, hogy a munkahelyen belül megálljon a fertőzés terjedése.

A szakember hangsúlyozta, a tünetek megjelenésekor és azt egy nappal megelőzően nő meg a fertőzés kockázata, ezért fontos a maszkhasználat minél szélesebb körben való elterjesztése.

A COVID-19 vírus megjelenése óta folyamatosan bővül és fejlődik a tesztpiac, Dr. Spányik András azt mondta, jelenleg egyik sem ad 100 százalékig megbízható eredményt, de mind közül talán a PCR teszt a legmegbízhatóbb. Ugyanakkor, a mintavétel speciális mintavételi eszközt és szaktudást igényel, vagyis a nem megfelelő mintavétel könnyen álnegatív eredményhez vezethet.

Ugyancsak fals eredmény kapnak abban az esetben, ha nem tartják be az előírásokat és a teszt elvégzése előtt esznek, isznek dohányoznak, rágóznak vagy fogat mosnak.
A szerológiai vizsgálatok egyike sem alkalmas önmagában az akut fertőzés bizonyítására– tette hozzá az orvos. Megjegyezte viszont, hogy nagy reményeket fűz a nyálmintából kimutatható antitestes vizsgálatra, amin jelenleg a Semmelweis Egyetem Orálbiológiai Tanszéke több egyetemi klinikával együttműködésben dolgozik.​

Nagyobb a vírusrobbanás, mint aminek látszik?

 

atv.hu/portfolio.hu

 

Ajánlom

További belföldi híreink