Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-24 17:30:00

Lajos Tamás: Megvan a színművészeti oktatás helyszíne, és lesznek tanárok

Az SZFE-t fenntartó kuratórium tagja az ATV Híradónak azt mondta: amennyiben a bíróság kimondja, hogy jogszerű az egyetemi oktatók sztrájkja, a kuratórium alternatív oktatást szervez.

Két órás figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház-és Filmművészeti Egyetem dolgozói, miután a szerdai első sztrájktárgyalás eredménytelenül zárult.

Szeptember első felében a követeléseiket 5 pontban foglalták össze.

1. Garantálják az alkotás, az oktatás és az egyetem szabadságát!
2. Állítsák vissza a szenátus modellváltás előtti jogköreit!
3. Az egyetem belső működését önrendelkező, demokratikus úton, a szenátuson keresztül az egyetemi közösség határozhassa meg!
4. Az egyetem rektorát, intézetvezetőit, osztályvezetőit demokratikus úton, a szenátusi képviseleten keresztül az egyetemi közösség választhassa meg!
5. Garantálják, hogy nem csökkentik az egyetem pénzügyi forrásait!

Az ATV Híradónak nyilatkozó Lajos Tamás, a SZFE-t fenntartó alapítvány kuratóriumi tagja szerint ezek politikai követelések, ezért úgy véli a sztrájk úgy ahogy van jogellenes. Az operatőr hozzátette: a kuratórium a magyar jogszabályok által adott, és megengedett keretek között vont magához jogokat.

A kuratóriumi tag kifejtette azt is, hogy amint jogi lehetőség nyílik rá, azonnal bírósághoz fordulnak, és ha a bíróság megállapítja, hogy ez egy törvényes sztrájk akkor megszervezik az alternatív oktatást.

Lajos Tamás azt még nem akarta elárulni, hogy miként szervezik meg az oktatást, de annyit elmondott, hogy lesz, aki tanítsa majd a diákokat, és a hely is megvan, ahol a félév folytatódhat.

Figyelmeztető sztrájkba kezdtek a Színház- és Filmművészeti Egyetemen

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink