Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-24 08:03:00

Fekete-Győr elárulta, ki lenne az a 700 fideszes vezető, akiket az ellenzék 2022-es győzelme után leváltanának

A Momentum elnöke korábbi kijelentésével kapcsolatban azt mondta: egyre többen hisznek abban, hogy 2022 a korszakváltás éve lehet, a 700-as szám a kormányzati tisztséget betöltőkre vonatkozik, de Fekete-Győr szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek mindenképpen mennie kell.

Fekete-Győr András az ATV Start című műsorában azt mondta, a magyar kormány "elaludt a nyáron", szerinte ugyanis nem készítették fel az iskolákat, tanárokat és az egészségügyi rendszert a koronavírus-járvány második hullámára.

Orbán Viktor nemzetbiztonsági kockázat?

A Momentum elnöke korábban úgy fogalmazott, hogy Orbán Viktor nemzetbiztonsági kockázatot jelent, ehhez most hozzáfűzte: szerinte ha valaki egy krízishelyzetben "saját nemzetének embereire támad akár csak szavakban is", vagy az önkormányzatok forrásait elvonja, ez nemzetbiztonsági kockázatot jelent. Úgy fogalmazott: az önkormányzatok ki vannak véreztetve, a kormányzat szinte mindent elvesz tőlük, szerinte ez egy felelőtlen kormányzati magatartás.

Fekete-Győr szerint nagy szükség lenne a családi pótlék megduplázására, az állásukat elvesztetteknek pedig nem 3, hanem 9 hónapig kellene kapniuk az álláskeresési járadékot. Emellett pedig 100 ezer forintos alapjövedelmet kellene biztosítani a munkanélkülieknek. "Minden közgazdász egyetért abban, hogy a kormánynak most az lenne a feladata, hogy öntse a pénzt a gazdaságba" - fogalmazott.

A politikus szerint jelenleg azt lehet látni, hogy van mintegy 400 ezer munkanélküli, amelynek a felén egyáltalán nem segített a kormány, a magyar GDP pedig 14,5 százalékkal esett vissza a legutóbbi negyedévben. Mindeközben Fekete-Győr szerint a Mészáros és Mészáros Kft. 120 milliárdért épít atlétikai stadiont.

A Momentum elnöke korábban azt mondta: 700 fideszes vezetőt váltanának le 2022-ben, ha az ellenzék kormányra kerülne. Most kifejtette: egyre többen hisznek abban, hogy 2022 a korszakváltás éve lehet, ez a 700-as szám a kormányzati tisztséget betöltőkre vonatkozik, de Fekete-Győr szerint Polt Péter legfőbb ügyésznek mindenképpen mennie kell. Úgy fogalmazott: sok rendszerváltás után lehetett azt látni, hogy sok közhivatalnok mondott fel, mert nem bírták a nyomást.

Arra a kérdésre, hogy a legfőbb ügyészi posztra elfogadnák-e Ihász Sándort, Fekete-Győr azt mondta: nem volt még szó erről biztos benne, hogy több jelölt lesz, ha megismerik Ihász munkáját, és tisztában lesznek azzal, ki a többi jelölt, erről csak akkor tudnak majd dönteni.

Lesz közös lista?

A politikus 2022-vel kapcsolatban azt mondta: nem csak a közös listáról, de a közös miniszterelnök-jelölt személyéről sincs még döntés. Szerinte nem csak a Momentum az, amely még nem mondta ki, legyen vagy ne legyen közös lista, szerinte ez "inkább a politológusok és elemzők által kedvelt téma". Hozzátette: azon, hogy hány listán indul az ellenzék, nem múlik mandátum, az egyéni választókerületeken viszont igen.

Szerinte a politikai paletta és az ellenzéki térfél változik, ha a közös lista mellett dönt valaki, az egy nagyon komoly elköteleződés. Azt azonban kijelentette: ezen a listán nem szerepelhetnek olyan személyek, akik az elmúlt 30 évben megkárosították a magyar adófizetőket, vagy csalásban vettek részt. Fekete-Győr itt hozzátette: ez alatt nem Gyurcsány Ferencet értette. Kijelentette: ha a Momentum kap garanciákat arra, hogy ezen a listán nem lesznek ilyen személyek, akkor lehet közös lista. Példaként említette az MSZP-s Tóth Csabát, őt, ahogy fogalmazott, "nem szeretné semmilyen politikai intézmény közelében látni", de ha az előválasztást megnyeri, az a választók akarata.

Arra a felvetésre, hogy mit gondol Márki-Zay Péter vagy Dobrev Klára személyéről, Fekete-Győr azt mondta: Márki-Zay vagy Dobrev nem kizárt, hogy "Fekete-Győr vagy Donáth sem kizárt".

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink