Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-23 18:34:00

Többen is úgy vannak hatósági házi karanténban Pécsett, hogy a családtagjaikat nem kötelezték otthonmaradásra

Ezt az ATV Híradó tudta meg. Az érintetteket az ÁNTSZ munkatársa tájékoztatta arról, hogy a fertőzöttön kívül senkinek sem kell otthon maradnia. A városban egyébként már minden iskolában van koronavírus-fertőzött.

Az egyik pécsi iskolában is karanténba került egy osztály a koronavírus miatt. Lassan nincs már olyan intézmény a városban, ahol ne találtak volna fertőzött tanulót vagy pedagógust.

"Nem tudjuk már, hogy hányan covidosok, illetve hányan nem, most például a legutolsó eset - velem is ilyen történt - bejelenti az egyik tanítványom azt, hogy az egyik családtagjuk otthon van karanténban, csak az a probléma, hogy a karanténost sem tesztelték, nem lehet tudni, hogy fertőzött-e és az egész családnak megmondták, hogy mehetnek dolgozni, iskolába" - mondta Nagy Erzsébet, a PDSZ ügyvivője.

A probléma nem egyedi. Egy pécsi egészségügyi dolgozó is megfertőződött, és bár ő karanténban marad, a vele egy háztartásban élők folytathatják mindennapi életüket.

"Jeleztük az iskolák, óvodák felé, háziorvosok felé, majd két nap után felhívott bennünket az ÁNTSZ, és a hölgy kérdezte a dolgokat, hogy ki, hogyan, merre lakik és mi mondtuk, hogy egy címen lakunk a fertőzöttel. Akkor mondta, hogy rendben, a fertőzött marad otthon házi karanténban, mi meg mehetünk ugyanúgy tovább dolgozni, iskolába, óvodába"

- mondta a dolgozó, aki nevét nem vállalta.

A Zala megyei Nagyrécsén szeptember negyedike óta zárva van az iskola: a tanulókat digitálisan oktatják, mert a tanári kar nagy része fertőzött vagy kontaktszemélyként karanténban van.

"Néhányunknál még csak most kezdődtek meg a tesztelések, hogy két negatív tesztünk legyen, és visszamehessünk oktatni. De amíg nem mindegyikünk van jól, nem is mindenkinél indítják el a tesztelést, mert még mindig tüneteket produkálnak" - mondta Horváth János, az általános iskola igazgatója.

A Hajdú Bihar megyei Ebesen egy egész óvodát kellett bezárni a járvány miatt. Az intézmény vezetője ezt azonnal jelezte a jegyzőnek.

"Két dolgozó a tudomása szerint igazolt fertőzött. Az Emmitől pedig ugyanazon a napon megérkezett egy határozat arról, hogy rendkívüli szünetet kell elrendelni az intézményben" - nyilatkozta Morvay Gábor jegyző.

Sokan úgy vélik, nem a vírussal van a baj, hanem azzal, hogy mindenki össze-vissza beszél az intézkedésekkel kapcsolatban.

A hivatalos kormányzati állásfoglalás szerint viselni kell a maszkot, mert így megállítható a cseppfertőzéssel terjedő vírus.

Nem kerültek karanténba, pedig koronavírusos családtaggal élnek

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink