Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-22 11:42:00

Operatív törzs: minden beteget el fognak látni, akár átvezényléssel is biztosíthatják a szükséges személyzetet

Az operatív törzs keddi sajtótájékoztatóján Müller Cecília hangsúlyozta, hogy a járványügyi eljárásrendben nem történt lényegi változás, az egyetlen jelentősebb rendelkezés, hogy 10 napra csökken a hatósági házi karantén időtartama. ​

Müller Cecília tisztifőorvos a járványügyi adatokat ismertetve megjegyezte, hogy a legfiatalabb elhunyt 51 éves volt, míg a legidősebb 91. Valamennyiük esetében fennállt egy vagy több kórnikus betegség, jellemzően szív-és érrendszeri, valamint cukorbetegség.

632 ezer tesztet végeztek a laborokban, a korösszetétel tekintetében továbbra is a fiatalok vannak többségben. Müller felhívta a figyelmet a járványügyi szabályok betartására, megjegyezte, hogy a védekezés tervszerűen zajlik.

A szórakozóhelyek 23 órakor történő bezárása a csoportosulások megakadályozását szolgálja. A tisztifőorvos az új eljárásrend kapcsán megjegyezte, hogy a lényeg az, hogy egy olyan összefoglaló eljárásrendet fogalmaztak meg, amennyiben valamennyi kérdés szerepel: a háziorvosra vonatkozó rend, betegellátás, definíciók. Müller szerint ebben az eljárásrendben történt egy finomhangolás, az egyetlen lényeges változás, hogy 10 napra csökkent a hatósági házi karantén tartama.

Továbbra is a közösségi terjedés megakadályozása a cél, figyelik az óvodákat-iskolákat, hogy helyben tudják izolálni a vírust.

Kiss Róbert alezredes elmondta, hogy az utazási korlátozásokról szóló kormányrendelet módosítása tegnap lépett életbe, ez alapján is 10 napra csökken a magyar állampolgárok hatósági házi karanténja külföldről való visszatérés esetén.

Az elmúlt 24 órában 3200 fővel szemben került sor hatósági házi karanténra, több, mint 25 ezren vannak karanténban. Az elektronikus ellenőrzés kapcsán megjegyezte, hogy adatvédelmi szempontból teljesen biztonságos, és a rendőrség leterheltségén lehet segíteni. 

A tömegközlekedésen 22 emberrel kapcsolatban kellett intézkedést alkalmazni, bevásárlóközpontokban 27 fővel szemben.

Müller Cecília elmondta, hogy az új eljárásrendben a háziorvos minden esetben, amikor gyanúsnak véli, elrendelheti a PCR- tesztet. Sőt, kéri is, mert így a járványügyi hatóságnál pozitív személyként tudják nyilván tartani.

Annak kapcsán, hogy a D-vitamin hozzájárulhat a fertőzés leküzdéséhez, Müller megjegyezte, hogy a lakosság D-vitamin szintje alacsonyabb a szükségesnél. A bevitel mértékét illetően javasol egyeztetést a háziorvossal.

Az a diák, aki kontaktnak minősül, de nem szűrték, ha nem mutat tüneteket, akkor 10 nap után visszatérhet az iskolába.

A járványügyi érdekből végzett kutatások minden esetben térítésmenteseket, az ún. térítéses vizsgálatokat pedig különböző arányokban végzik a laborok. Ezeket jellemzően a külföldről hazatérők kérik a hatósági házi karantén kiváltása céljából.

Arra a kérdésre, hogy több száz fős iskolánál hogyan lehet a lázmérést úgy végezni, hogy ne alakuljanak ki sorok, Müller azt mondta, hogy helyhez kötött megoldást kell alkalmazni.De azt javasolta, hogy több bejáráton, több helyen mérve, személyzet számát sokszorozva kivitelezzék az intézmények.

Müller megjegyezte, hogy mindent meg fognak tenni annak érdekében, hogy az összes beteg ellátása megtörténjen, akár a hallgatókat is igénybe veszik, van erre egy kész tervük. Ha a járványügyi helyzet indokolttá teszi, akár átvezényléssel is biztosítani fogják a személyzetet ott, ahol arra nagyobb igény van.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink