Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-22 13:35:00

Megint összecsapott Rétvári az ingyenes tesztelést követelőkkel

Rétvári Bence a WHO számaival küzdött ma az igyenes tesztelést követelő ellenzékkel a parlamentben. Az államtitkár azt mondta az őt kérdező DK-s politikusnak, hogy Magyarország megelőz egy sor országot, Svájcot, Belgiumot, és a svédeket is.

Napirend előtt a parlamenti ülésen megint a koronavírus teszt volt a téma (hétfőn az azonnali kérdések során négy ellenzéki politikus is a tesztekről kérdezte Orbán Viktor miniszterelnököt) a DK-s Sebián-Petrovszki László “szégyen-gyalázatnak” nevezte, hogy népszavazással kell kikényszerítenie az ellenzéknek az ingyenes tesztelést Magyarországon. Azt állította, hogy az egészségügyi törvény feketén-fehéren tartalmazza, hogy járvány idején ingyenesen kell a “járványügyi szűréseket” a polgárok számára biztosítani. Az ellenzéki politikus azzal érvelt, hogy más országokban a kormányok nem engedik meg, hogy valaki 14 napra kiessen valaki a munkából. “Mit csinálnak Nyugaton? Tesztelnek, tesztelnek, mégpedig ingyen” - hangoztatta, példaként az autós parkolós tesztet említetve, amikor pár óra alatt ingyen megkapják a teszt eredményét a nyugati országokban. Sebián-Petrovszki azt is sérelmezte a 19.500 forintos, a kormány által megszabott hatósági árat is - mindenkinek ingyenes tesztelést követelt.

Válaszában Rétvári Bence, az EMMI államtitkára azt rótta fel a DK-s képviselőnek, hogy bár most nagyon hevesen szólalt fel, a koronavírus-törvényre tavasszal nemmel voksolt, holott a törvény a gyors koronavírus elleni védekezést biztosította. Sőt, az államtitkár felhozta a Gyurcsány-kormány idején javasolt vizitdíj ügyét is.

“Nekünk önök nem hisznek, de talán a WHO-nak hisz”- mondta neki Rétvári Bence a WHO legfrissebb, szeptember 20-i kimutatását idézve, ebben az egészségügyi világszervezet azt írta, hogy az igazolt fertőzöttekhez viszonyított tesztelési arány (azaz, egy koronavirusos mellett hány embert tesztelünk) Magyarországon, ha kicsivel is, de magasabb mint az EU-s átlag. Ott 33 az érték, nálunk 34 - jelentette ki az államtitkár és felsorolta, ki mindenkit hagyunk le ezzel, például Portugáliát, Szerbiát, Írországot, Csehországot, Spanyolországot, Franciaországot, Svédországot, de Svájcot és Belgiumot is.

Arra is emlékeztetett, hogy a WHO magyar irodavezetője “nap mint nap nézi” a magyar adatokat, és mi a WHO optimumhoz képest átlagosan háromszor annyit tesztelünk, mert ott kell tesztelni, ahol aktív a vírus. Ezek ingyenesek - tette hozzá.

Rétvári Bence az ellenzéki állításokkal szemben hangsúlyozta, Magyarországon az elsöprő többsége ingyenes a koronavírus tesztnek, és azoknál ingyenes, akik a koronavírus tüneteit mutatják. A 19.500 forintos hatósági árszabás kapcsán felhozta, hogy a cseheknél is magasabb pár ezerrel az árszabás, a finneknél pedig - ha valaki külföldről tér haza -, átszámítva 60 ezer forintot kell a tesztért fizetni.

Végül Rétvári Bence arról beszélt, hogy valóban van más országokban ingyenes tesztelés, de túlnyomórészt azok esetében, akiknél tünetek mutatkoznak, vagy nagyon szoros kapcsolatba kerültek koronavírusosokkal. Arra, hogy a DK-s politikus Németországot és Hollandiát említette mint pozitív példát Rétvárinak az volt a válasza: Magyarországon az 1 millió lakosra jutó elhunytak száma 70, míg Németországban 113, Hollandiában pedig 363. “Sem a DK-ra, sem ezekre a számokra Magyarországnak nincs szüksége” - közölte Rétvári Bence végül.

Ne haladja meg az 5 százalékot

“A napi vizsgálatszám-szükséglet meghatározásánál a WHO ajánlása alapján azt kell figyelembe venni, hogy a napi pozitív vizsgálatok aránya ne haladja meg az 5 százalékot” - ezt Szabó Tímea (Párbeszéd) Kásler Miklós miniszternek feltett írásbeli kérdésére írta tegnap, amit a hvg.hu idézett.

Orbán Viktor: A Jobbiktól az LMP-ig mindenki bedarálva és betöltve, mint a kolbász

 

Ajánlom

További belföldi híreink