Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-22 18:31:00

Az EMMI is megszólalt, mikor jár a tanároknak teljes táppénz

Több olyan pedagógus sem kapta meg a száz százalékos táppénzt, aki a munkahelyén kapta el a koronavírust - tudta meg a Népszava. Közben a múlt héten Kásler Miklós azt jelentette be: a koronavírusos és a karanténban lévő tanárok is száz százalékos táppénzre jogosultak. Az erről szóló jogszabály azóta sem jelent meg. A Pedagógusok Szakszervezete a jogszabályi háttér azonnali rendezését sürgeti. Az ügyben az EMMI is megszólalt.

„Azok a pedagógusok, akik a munkahelyükön kapták meg a fertőzést, tehát Covid-pozitívak, ők teljes táppénzre jogosultak, de nemcsak ők, hanem a szoros kontaktjaik is, tehát mindazok a pedagógusok, akik a munkájukat az iskolában nem végezhetik, mert karanténban töltik az idejüket” - mondta korábban Kásler Miklós.

Most mégis úgy tűnik, nem mindenkinek jár a száz százalékos táppénz. Csak abban az esetben, ha a tankerület vagy intézményvezető is úgy akarja.

Népszava: Több koronavírusos tanár sem kapta meg a 100% táppénzt

 

Hiába jelentette be ugyanis Kásler Miklós a teljes összegű táppénzt, az erről szóló jogszabály még nem jelent meg. A háziorvosok eltérő gyakorlata miatt pedig sok panasz érkezik. Legalábbis a Pedagógusok Szakszervezete szerint. A miniszternek írt keddi levelükben a jogszabályi háttér azonnali rendezését sürgetik.

"És igenis követeljük a minisztertől és követeljük azt, hogy a kollegáink száz százalékos táppénzben részesüljenek, vagy pedig, ha az elsőkörös szűrésben megállapítják róluk, hogy veszélyeztetettek és megfigyelés alá karanténba helyezik, akkor pedig százszázalékos bért kapjanak, és ezt oldja meg a fenntartó - mondta  Szabó Zsuzsa, a Pedagógusok Szakszervezetének elnöke.

Közben a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete nyílt levélben fordult Kásler Miklóshoz és Pintér Sándor belügyminiszterhez. Ebben egyebek mellett ingyenes tesztelést sürgetnek. Jelenleg azt is nehéz bizonyítani egy tanárnak, hogy az iskolában fertőződött meg. A szűrés azonban ezen is segíthetne.

"Tömeges, rendszeres tesztelés nélkül gyakorlatilag nincs más megoldás. Hogyha bizonyítottan valaki megbetegszik, akkor egyértelmű a száz százalékos táppénz az adott pedagógus esetében, viszont még egyszer mondom, ha nincsenek számok, és nincsen adatnyilvánosság, ez megint másik kulcsszó, akkor nem lehet követni a fertőzést" - mondta az ATV Híradójában Fehér Tibor, a PDSZ országos választmányi tagja.

Az ATV Híradónak időközben az EMMI válasza is megérkezett: hogy a koronavírus kapcsán adható táppénz jogi szabályozása mikorra várható, arra a szaktárca nem válaszolt. Akinél viszont vélelmezhető, hogy munka közben kapta el a vírust, az foglalkozási megbetegedésnek minősül és száz százalékos táppénz jár érte - erősítette meg a minisztérium.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink