Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-22 19:41:00

Balog Zoltán új kötetéről: megtapasztaltuk, hogyan lesz a bajból áldás

Nem csak kenyérrel... címmel jelent meg Balog Zoltán könyve, amely a koronavírus hazai megjelenésétől kezdve júliusig gyűjti egybe a református lelkész beszédeit, imádságait, írásait - a karantén idejéből.

A Nemcsak kenyérrel... címmel megjelent kötetet egy pódiumbeszélgetésen mutatták be ma a Hold utcai templomban.

Balog Zoltán református lelkész a beszélgetés során az egyház feladatának nevezte, hogy tanítson, útmutatást adjon különböző élethelyzetekben az embereknek. Mint mondta, a lelkész feladata segíteni az embereknek abban, hogyan éljenek, amikor betegek, amikor konfliktusaik vannak a szüleikkel, a házastársukkal vagy a gyermekeikkel. Ezt a segítséget úgy adhatják meg, ha maguk is "átküzdik magukat" ezeken az élethelyzeteken.

Balog Zoltán arról is beszélt, hogy különös módon a koronavírus-járvány első szakaszát, a húsvét előttől pünkösd utánig tartó hónapokat a Hold utcai református közösség és a közösség lelkészeként ő maga is "áldott időszakként" élte meg.
Miközben a gyülekezetben igyekeztek nem elfeledkezni azokról sem, akik összezárva néhány négyzetméteren, akár még szociális nehézségekkel is küzdenek. “De azt nem szabad elfelejteni, hogy hogyan lesz a bajból áldás, hogyan lesz a rosszból jó - az számunkra egy mindennapi tapasztalat volt itt ebben a közösségben és nekem is személyesen” - tette hozzá.

“Szerettem volna dokumentálni, hogy ez a kis közösség hogyan él itt egy ilyen bajban, hogyan éli át, éli túl, hogyan erősödik meg. Miközben a vírusnak az a természete, hogy szétvisz bennünket, nem közösséget teremt, hanem távolságot, és mi megvalósítottuk csak azért is a közösséget, ha kellett az interneten keresztül, ha kellett telefonon” - mondta Balog Zoltán.

A Trianon-100 rész kapcsán az “újrakezdést” emelte ki: ha van egy közösségi trauma, abból születhetnek olyan pozitív eredmények, olyan lelkierő, “amiért nem egymásnak vagyunk hálásak, hanem az Istennek, aki megadta az erőt ahhoz, hogy ebből a tragédiából fölálljanak családok, közösségek, egyház, nemzet” - jelentette ki. “Arra szerettem volna fölhívni a figyelmet, hogy a vírus az egy dolog, de mi az újrakezdés hívei vagyunk, mi magyarok. És talán még egy ilyen vírus kapcsán is megtanulhatnánk együtt újrakezdeni” - fogalmazott Balog Zoltán.

A kötetben a márciustól augusztusig online istentiszteleteken elhangzott igehirdetései, megjelent írásai, interjúi, videoüzenetei és Facebook-bejegyzései szerepelnek.

Ajánlom

További belföldi híreink