Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-22 17:27:00

Összecsapott a volt tiszti főorvos a „vírusrealistákkal”: a járvány tagadása megtévesztés

Egyre gyakrabban különbözik össze a vírusszkeptikusok és tudományra támaszkodó szakemberek véleménye. Az egyik oldal azt állítja: az egész csak riadalomkeltés; míg a másik oldal a vírus veszélyeire és a védekezés fontosságára próbálja felhívni a figyelmet. Ennek a két oldalnak a képviselői csaptak össze az ATV Csatt című műsorába.

A saját maguk által „vírusrealistaként” definiált oldalt Dr. Tamasi József belgyógyász, természetgyógyász, és Dr. Gődény György szakgyógyszerész képviselte. Velük vitatkozott Dr. Boldogkői Zsolt biológus, a SZTE ÁOK intézet vezetője, valamint Dr. Falus Ferenc tüdőgyógyász, volt tisztifőorvos.

Járvány vagy „politikai akció”?

Tamasi József már a vita kezdetén leszögezte: egyszerű riadalomkeltésnek, politikai akciónak tartja csupán a koronavírus-járványt, melynek alapját úgynevezett „félinformációk” adják. Szerinte ugyanis fontos lenne hangsúlyozni, hogy egy tesztpozitív, de tünetmentes személy még nem számít betegnek. Tamasi és Gődény György is úgy vélik: a betegek száma elenyésző.

Falus Ferenc szerint ugyanakkor a járvány tagadása csupán egyfajta védekezés a betegségtől és a korlátozásoktól való félelem ellen, Gődényék pedig ehhez a tagadáshoz nyújtanak reményt – helytelenül –, ezzel sokakat megtévesztve és veszélyeztetve. 

Több mint influenza?

Tamasi problémásnak tartja azt is, hogy véleménye szerint a koronavírus nincs kellően elválasztva a többi hasonló felsőlégúti megbetegedéstől.

Falus szerint azonban egyértelmű a különbség: míg az influenzából az ember képes teljesen felépülni, addig a koronavírus tartós egészségkárosodást okozhat. „Az élsportolók esetében például még gyógyulás után is kardiológiai vizsgálatokra van szükség” – magyarázta az egykori tiszti főorvos.

Ezzel kapcsolatban Boldogkői Zsolt olasz és német kutatások eredményét is felhozta példaként, melyek kimutatták, hogy a koronavírusból felgyógyultak 60-80 százalékban súlyos szív- és érrendszeri betegségekkel, valamint mentális problémákkal távoztak a kórházakból.

Gödény szerint azonban ez semmit nem bizonyít, mivel a kutatásban résztvevők már korábban is szenvedhettek a feltüntetett betegségekben.

Halálos kór?

A „vírusrealista” oldal szerint az sem igaz, hogy a járvány kiugró halálozási adatokat produkálna, Gődény szerint ugyanis a statisztikák jelenlegi állása szerint nincs eltérés az elmúlt évek összhalálozási adataihoz képest.

Boldogkői ezzel szemben a szív- és érrendszeri problémák, valamint a rák után a harmadik legtöbb halálesetért felelős megbetegedésnek nevezte a koronavírust. Falus pedig hozzátette: ilyen jellegű statisztikákról – akárcsak például az influenza-járvány esetében – csak az év végével szabad beszélni.

Maszkhasználat

Kitérve a maszkhasználatra Gődény elmondta: úgy tudja, hogy bizonyos maszkok hatékonysága (így például a textil maszkoké) nem is bizonyított, így az sem mindegy, hogy milyen típusúval próbálunk védekezni. Véleménye szerint ugyanis egyes típusok több kárt tesznek, mint hasznot hoznak.

Ebben Falus Ferenc is egyetértett. Véleménye szerint is az FFP2 maszk az, ami a leghatékonyabb a védekezés szempontjából, és 8 óra használat után ezt is ki kellene dobni, mint veszélyes hulladékot. Ugyanitt hozzátette: véleménye szerint a kormány feladata lenne ezt hatósági áron biztosítani a lakosságnak.

CSATT - 1. rész 2020.09.21.

 

Immunitás

Gődény szerint a koronavírus ellen is védettséget jelentő úgynevezett T-sejtes immunitást már korábbi, a koronavírus-járvány előtti kutatások is kimutatták az emberek 80 százalékában.

Boldogkői ugyanakkor cáfolta ezt az állítást. Elmondása szerint ezeket az adatokat később 20 százalékra korrigálták. Valamint hozzátette: ez a fajta immunitás sem jelent teljes védelmet a vírus ellen.

Tesztelés

A teszt károsító hatásairól szóló hírektől mindkét fél elhatárolódott. Ugyanakkor Tamasiék szerint a PCR-teszt nem alkalmas a vírus kimutatására.

Boldogkői ezt az állítást is határozottan elutasította. Elmondta, hogy a teszt megbízhatósága valóban függ annak típusától, és gyártmányától, de ez sem jelenti azt, hogy egy-egy fajtája teljesen használhatatlan lenne. Csupán csak többször van szükség a megismétlésére, ami több pénzbe kerül - magyarázta. Ezért is tartja aggasztónak a véleménye szerint túl alacsonyra szabott hatósági árat, ugyanis ennek következtében sokkal inkább előtérbe kerülhetnek a gyengébb minőségű PCR-tesztek.

CSATT - 2. rész 2020.09.21.

 

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink