Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 19:55:00

Néhány óra és gyökeresen megváltozik az élet Magyarországon

Hétfőtől már hatósági áras az önköltséges PCR-teszt, de szigorodnak a maszkviselési szabályok is, a karanténkötelezettség pedig 10 napra csökken. A volt tisztifőorvos szerint biztonsági szempontból viszont továbbra is indokolt lenne a két hét és a tesztek helyett inkább a maszkok árát kellene maximálni.

"Korábban megengedett volt, hogy valaki sálat vagy arcot eltakaró ruhadarabot viseljen. Ez most konkretizálódik, és kizárólag szabályos maszkot szabad csak viselnünk." - jelenetette be Müller Cecília.

Újabb védelmi intézkedéseket lépnek életbe hétfőtől. A hat éven aluli gyermekek kivételével kötelező lesz a szabályosan viselt maszk számos zárt térben, például a bevásárlóközpontokban, mozikban, színházakban és már nemcsak a járműveken, de az állomásokon és megállóhelyeken is el kell majd takarni az arcot. 

A szakszervezet szerint ez megkönnyíti a dolgozók munkáját, mert így felszálláskor már nem kell vitatkozni az utasokkal. Ugyanakkor a járművezetők biztonsága érdekében további intézkedéseket is bevezetnének.

"Azt szeretnénk elérni, hogy akár az első ajtók ismételt lezárása nélkül, de a vezetőfülke térségében ne állhassanak utasok. Erre felhívva a figyelmüket egy vonallal felfestve a vezetőfülke mögötti területet." - nyilatkozta Naszályi Gábor.

A tömegközlekedési eszközről leszállíthatják, és akár 50 ezer forintra is megbírságolhatják azt, aki nem hajlandó felvenni a maszkot. Hétfőtől 19500 forintnál egy egészségügyi szolgáltató sem kérhet többet a PCR-tesztekért, valamint a karanténkötelezettség 14 napról 10 napra csökken.


"Ez is arról szól, hogy ha lerövidítjük a karantén idejét, akkor hamarabb mehetnek vissza az emberek dolgozni, kisebb a gazdasági kár." - a volt tisztifőorvos úgy fogalmazott, addig nem beszélhetünk szigorításról, amíg focsimeccsre járhatnak az emberek. Szerinte biztonsági szempontból továbbra is indokolt a két hét karantén, de a jogszabály egyéb pontjaival sem ért egyet.

"Sajnálatos módon a kormányzat a tesztek árát maximalizálta, ahelyett hogy hatósági áron árulnák franciaországi példára a maszkokat, az sokkal indokoltabb lenne, hogy szabott áron legyen, hogy mindenki hozzá tudjon férni a maszkhoz és ne egy maszkot használjon március óta." - fejtette ki Falus Ferenc volt tisztifőorvos.

Újdonság, hogy ha az üzemeltető észreveszi, hogy valaki nem visel maszkot, megtagadhatja a kiszolgálást.

"A kereskedelmi vállalkozások számára természetesen ez többletfeladatot jelent, hiszen sok esetben még az üzlet bejáratában lévő feliratokat is módosítani kell. 34 Meg kell szervezni a munkát úgy, hogy a bejáratnál vagy a közelében mindig legyen valaki, aki figyelmeztetni tudja az esetleg maszk nélkül betérő vásárlót." - mondta Vámos György, az OKSZ főtitkára.


Amennyiben az üzletvezető október 3-ától nem lép fel a jogsértés ellen, első alkalommal figyelmeztetést kap, második alkalommal 100 ezertől 1 millió forintig terjedő pénzbírságot róhatnak ki rá. A fölött pedig akár egy évre is bezárhatják az üzletet. A bírság alól csak akkor mentesülnek, ha szabélysértés esetén azonnal értesítik a rendőrséget.

Ajánlom

További belföldi híreink