Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-22 05:14:00

Koronavírus-helyzet: kijárási tilalomra még nincs szükség, de a maszkot muszáj hordani

Hétfő reggelre 876 új koronavírus-fertőzöttet találtak a szakemberek, ez a negyedik legmagasabb szám egy nap alatt. Ezzel 13 ezer 779-re nőtt az aktív fertőzöttek száma. Kórházban 463-an vannak, közülük 35 betegnek van szüksége mesterséges lélegeztetésre. Meghalt három krónikus beteg is, így az áldozatok száma 686-ra nőtt. Közben az iskolákban sorra zárják be az osztályokat a koronavírusos esetek miatt.

Az operatív törzs szerint az ország és az egészségügy is a járványügyi készültség állapotában van. Az országos tisztifőorvos fegyelmezettséget vár és a hétfőtől érvényes, szigorított maszkviselési szabályok betartására emlékeztetett.


Újabb két iskolában is osztályokat zártak be a koronavírus miatt Baranya megyében. 
Jelenleg 20 óvodában és 6 iskolában rendeltek el rendkívüli szünetet koronavírusos megbetegedés miatt. Ezeken felül 186 intézményben döntöttek a tantermen kívüli digitális munkarend bevezetéséről.

Operatív törzs: Járványügyi készültség van az egész országban

 

A járvány második hulláma főként a 20 és 29 év közötti korosztályt érinti, de az országos tisztifőorvos szerint nem kizárt, hogy veszélyeztetett korúak körében is terjedni fog a betegség. Müller Cecília elmondta, a maszkviselés szigorú szabályait mindenkinek be kell tartani, kijárási tilalomra azonban egyelőre nincs szükség.

A tavaszi időszakban felállított akciócsoportok viszont újra munkába állnak - ezt már a miniszterelnök mondta Facbook-videójában a munkacsoport ülése előtt. Mindeközben a Semmelweis Egyetem kutatói a világon elsőként vizsgálták meg az aktív, fertőzőképes koronavírus szerkezetét. A vizsgálat igazolta, hogy a vírus rendkívül ellenálló, ezért is lehet szokatlanul nagy a fertőzőképessége. A közmédiának nyilatkozó virológus viszont lát reményt arra, hogy a vakcina akár jövő év elején megjelenjen a patikák polcain: "Most szerencsére egyre több cégnek hármas fázisban, ez az egyik utolsó fázis.

"

A WHO azt javasolja, hogy a védőoltást az egészségügyi dolgozók, az idősek és a tanárok kapják majd meg elsőként. Az egyik pedagógus szakszervezet viszont még azt sem látja, hogyan lehetne elkerülni a tömeges megbetegedéseket az iskolákban:

"Szerintem az utolsó pillanatokban vagyunk, hogyha meg akarjuk menteni a kicsiket, hogy az alsósok és az óvodások az intézményekben maradhassanak. Ehhez azonban arra lenne szükség, hogy legyen szűrés, ami nincs, és hogy feltérképezzék, hol kell azonnal közbelépni" - hangzott el az ATV Híradójában.A szeptemberi iskolakezdés óta 176 esetben izoláltak osztályokat országszerte, 9 helyen pedig az egész iskolát lezárták.


atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink