Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-21 05:10:00

Elbocsátásokon és bezáráson gondolkodnak a belvárosi bisztrók és szórakozóhelyek

A csőd szélére kerültek - így fogalmazott egy belvárosi bisztró tulajdonosa, aki más tulajdonosokkal egyetemben elbocsátásokon és bezáráson gondolkodik. Egy pénteki kormányrendelet szerint ugyanis hétfőtől a szórakozó- és vendéglátóhelyeknek is be kell zárniuk este tizenegy órakor. A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetsége szerint inkább a szórakozóhelyeken lehetnek elbocsátások.

"És végül döntöttünk arról is, hogy a szórakozóhelyeket este 11-kor be kell zárni…"- szerdán még csak a szórakozóhelyekről volt szó, pár nappal később azonban tovább bővült a kör. A kormányrendelet szerint hétfőtől nemcsak a szórakozó-, de a vendéglátóhelyek sem lehetnek nyitva eset 11 óra után. Egyedül az ételrendelés és annak átvétele engedélyezett. 


"Emberektől sajnos meg kellett válni…" - a Szimpla Kert már a koronavírus első hullámát is megérezte. Akkor a dolgozók felétől kellett megválni, azóta is igyekeznek spórolni. Az ügyvezető úgy számol: jövő nyárra érhetik el a tavaly nyári forgalmuk 80%-át. A mostani rendelet miatt azonban Zsendovits Ábel további veszteségekkel számol, és szinte biztos benne, hogy be kell zárniuk. 

"Valószínűleg megnézünk egy hetet, hogy ez milyen visszaesést fog produkálni, és utána értékeljük ki a helyzetet. Jelenleg 40 munkatársunk dolgozik, ha sikeres is lesz ez az egyhetes tesztüzem, én szerintem úgyis az 50%-át el kell, hogy engedjük. Ha meg nem, akkor ugye a teljes hibernálás és zárás felé fogunk elmenni." - nyilatkozta híradónknak Zsendovits.

Üdítők behűtése, asztalok fertőtlenítése. Már a nyitásra készül egy hetedik kerületi bisztrónak a tulajdonosa. Híradónknak azt is elmondta: összeült a válságstáb, várhatóan embereket kell elbocsátania, de megpróbál túlélni. Szerinte a rendelet már a sokadik ütés számára, a második hullám pedig könnyen parkolópályára teheti az üzletet. 

"Alapvetően a covid 1-2 hullám, plusz még a hetedik kerületben ez az új, hogy is mondjam, ez a csendrendelet, mondhatni bejött, és a kormány hogy semmit nem segít, szó szerint, így a csőd szélére kerültünk…" - nyilatkozta Rontó Gergő.

A kötelező záróra elsősorban a szórakozóhelyeket érintheti érzékenyebben. Erről már a Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének elnöke mondta Híradónknak.

"Azt gondolom, hogy önmagában csak azért, mert csak 11-ig lehet nyitva lenni, a vendéglátóhelyekből, éttermekből, csak emiatt nem lesz elbocsátás, a szórakozóhelyekről lehet terméstzetesen , mert ugye azoknak az a lényege, hogy este későig vannak nyitva, azok leginkább 11 körül kezdneek el megtelni élettel." - vélekedett Flesch Tamás.


A járvány első hulláma egyébként a vendéglátást érintette a legrosszabbul. Az év első felében minden negyedik embert bocsátottak el az ágazatból.

Ajánlom

További belföldi híreink