Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 18:33:00

Kunetz: 5 vidéki kórházat jelöltek ki az eddigi 18 intézmény helyett elsődleges ellátóként

Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 intézmény helyett - szúrta ki Kunetz Zsombor szabadúszó orvos, egészségügyi szakértő.

Mint írja: "Megjelent Kásler Miklós -Müller Cecília kiadásában és szerkesztésében a legújabb rendelkezés, ami természetesen szombaton érkezett az érintettekhez.

Az ezelőtti legutolsó rendelkezés, amely szabályozza a betegutakat szeptember 2-i keltezésű, és egészen más betegutakat ír le, mint a mostani haditerv.

A Szeptember 2-i (első három kép),többek között arról rendelkezik, hogy a kórházi ellátást igényló betegeket hova és mely kórházakba kell szállítani, addig az új körlevél a szombati (utolsó három kép) már arról is rendelkezik, hogy a gyanús eseteket a területileg illetékes infektológiai osztálynak kötelessége felvennie megfigyelésre, eddig a Mentőszolgálat határozta meg a betegutakat. Erre a finomításra márcsak azért is szükség lehet, mert több forrásból is látva, a COVID szűrés már a tünetes betegek esetében is akadályozott, tehát esetleg napokat, akár egy hetet is ki kell húzni eredmény nélkül.

Az igazán fontos változás azonban az igazolt középsúlyos, súlyos COVID betegeket érinti.

A szeptember 2-i haditerv még arról szólt, hogy az orvosegyetemek klinikái, illetve a megyei kórházak veszik fel ezeket a betegeket. A szombati csatarend pedig, ennek már egészen más változatát adja elő. Budapest és Pest megye esetében becsúszik elsődleges ellátóként a János Kórház (ami éppen most teltbe a hírek szerint), vidéken viszont teljesen átalakult a helyzet, ugyanis az eddigi 18 megyei kórház és egyetemi klinika helyett a kapacitás elsődleges vonalát öt központra csökkentették. Öt vidéki kórházat jelöltek ki elsődleges ellátóként az eddigi 18 helyett. Így maradt három megyei az ötből BAZ, Tolna, Szabolcs, azonban Dél-Alföldre már a Kiskunhalasi kórház, míg egész Észak-Dunántúlra az Ajkai Magyar Imre Kórház vigyát. Másodlagosan lép be a többi megyei és egyetemi kórház csak."

atv.hu/napi.hu

Ajánlom

További belföldi híreink