Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 12:25:00

Drámai szavak a magyar orvostól: “mi nem állig felfegyverkezve, hanem félve várjuk a második hullámot”

Megdöbbentő nyílt levelet intézett a civil társadalomhoz, a politikai elithez és a kollégáihoz dr. Máté-Horváth Nóra, aneszteziológus és intenzív terápiás szakorvos. A szakorvos szerint az a szűk keresztmetszet, és a leggyengébb láncszem az egész COVID ellátásban, hogy legyen elegendő intenzíves szakápoló. „Azaz, míg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb, mint kétezer van” – hívja fel a figyelmet.

„Ami minket, orvosokat és ápolókat illet, mi nem állig felfegyverkezve várjuk a járványt. Leginkább félve várjuk. Aggódva követjük a napi esetszámokat, az egyre több igazolt, és még több gyanús beteget, a betelő COVID osztályokat és intenzív osztályokat. Aggódva dolgozunk a teljes gőzzel működő, úgynevezett elektív egészségügyi ellátásban” – olvasható a szakorvos posztjában. Hozzátette, „most minimális korlátozás sincsen az egészségügyben, minden műtét, minden vizsgálat, legyen az sürgős vagy teljesen halasztható, életbevágó, kényelmi vagy esztétikai, elvégzésre kerül.”

Arról is ír, hogy minden egyes nap rá kell szólni a betegekre, hogy vegyék fel a maszkot, és rendszeresen el kell mondaniuk a hozzátartozóknak, hogy nem tudják beengedni őket látogatni az intézménybe. Mint fogalmaz: „mindennaposak a konfliktusok páciens és orvos, orvos és orvos, orvos és fenntartó, fenntartó és döntéshozók között - érezhetően nagy a feszültség.”

Aggódva követik a döntéshozók és a politikusok nyilatkozatait, akik – szerinte inkább egymásra licitálnak, számháborúznak, „bezzegelnek”, és „olykor minket használ fel (és semmi kétség: ezt a levelet is felhasználja majd) saját népszerűségének növelésére ahelyett, hogy most, ebben a kritikus időszakban kivételesen összefognának. A koronavírus nem tesz különbséget ugyanis kormánypárt és ellenzék között, támad bárkit, miközben a politikai elit leginkább egymás ellen van állig felfegyverkezve.”

Ami a kórházakat illeti, erről is megemlékezik a nyílt levelében a szakorvos. Azt írja, „jelenleg általában van védőfelszerelés, van lélegeztetőgép, van helyileg nagy óvatossággal kitalált, az elmúlt hat hónapban rutinosra gyakorolt COVID ellátási protokoll, vannak bátor, igényes kollégák, akik követik a nemzetközi szakirodalmat, és van egy növekvő pszichés készültség. Van azonban egy olyan fokú tisztánlátás is, amit minden egyes döntéshozói megnyilvánulásból hiányolunk: mi reálisan látjuk, mire képes a rendszer.”

Ugyanakkor arra hívja fel a figyelmet, hogy nem igaz az a hír, miszerint: senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy “a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre”, egyáltalán nem igaz. „Tudjuk ugyanis, hogy annak, hogy hány intenzív osztályos beteget tud ellátni a magyar egészségügy, nem a szabad ágyak száma, és már biztos, hogy nem a lélegeztetőgépek száma fog gátat szabni” – fogalmaz.

A lélegeztetőgépek számán túl van egy sokkal fontosabb tényező. „Esélye egy lélegeztetésre szoruló betegnek csak akkor lehet a túlélésre, ha a nap 24 órájában áll mellette megfelelő intenzív osztályos szakszemélyzet: aneszteziológus és intenzív terápiás orvos, valamint intenzív terápiás szakápoló. És még ekkor is szerények a gyógyulási esélyek” - írja.

A szakorvos szerint az a szűk keresztmetszet, és a leggyengébb láncszem az egész COVID ellátásban, hogy legyen elegendő intenzíves szakápoló. „Azaz, míg van tizenhatezer lélegeztetőgépünk és tízezer üres kórházi ágyunk, speciálisan képzett szakápolóból kevesebb, mint kétezer van. Egy kétezer fős csapatból kell tehát a nap 24 órájára (2-3 műszakra), a hét 7 napjára kiállítani azt a szakszemélyzetet, aki ellátja az intenzív osztályos betegeket. Mivel egy intenzíves ápoló a szakma szabályai szerint egy műszakban legfeljebb kettő lélegeztetett, instabil beteget tud egyszerre megfelelelő szakmai gondossággal ellátni (ez az alacsonynak tűnő szám egy fontos minőségi mutatója minden intenzív osztálynak), már talán könnyen érthető, hogy hiába a tizenhatezer gép vagy a tízezer szabad ágy, ha nincs, aki ott legyen a betegek mellett” – olvasható a posztban.

A teljes bejegyzést alább olvashatja el.


atv.hu / 444

Ajánlom

További belföldi híreink