Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 19:10:00

Elképesztő: 16 ezer lélegeztetőgép működtetésére 2000 szakember jut?

Soha annyi új fertőzöttet nem regisztráltak Magyarországon, mint az elmúlt 24 órában. 1070 új fertőzöttet regisztráltak. Nyolcan meghaltak. Közben az egyik intenzív osztályon dolgozó aneszteziológus nyilvános Facebook-bejegyzésben arra figyelmeztetett: szerinte nem igaz az, hogy mindenki megfelelő ellátáshoz juthat, hiszen a frissen beszerzett 16 ezer lélegeztetőgép működtetésére csak 2000 szakember jut.

"Szeretnénk ismertetni a lélegeztetőgép kezdeti beállításait lélegeztetésben nem jártas kollégák számára." - még tavasszal töltötték fel egy oktatóvideót a lélegeztetőgép használatáról az egyik videómegosztó oldalra. A járványra való felkészülésben, a gépek beszerzése mellett az egészségügyi dolgozók képzése is megkezdődött. Attól ugyanis, hogy valaki orvos vagy ápoló még egyáltalán nem biztos, hogy tudja szakszerűen kezelni a lélegeztetőgépet – mondja az ATV-nek nyilatkozó intenzív terápiás szakorvos. 

"Ez is nagyon helyes, hogy megtörténtek az átképzésre való törekvések a tavasszal, de hát ez édeskevés." - Máté-Horváth Nóra aneszteziológus, intenzív terápiás szakorvos az egyik COVID-ellátóhelyen dolgozik. A hétvégén egy hosszú bejegyzésben osztotta meg tapasztalatait a közösségi oldalon. Egyebek mellett arról írt, hogy kevés az intenzív osztályon bevethető szakápoló, ráadásul ezen a részlegen nem csak koronavírusos betegek szorulnak ellátásra. Úgy fogalmazott: "Sajnos az, hogy senki nem marad ellátatlanul, valamint az, hogy a kórházi kapacitások szinte korlátlanul állnak rendelkezésre, egyáltalán nem igaz." 

"Ehhez egy teljes csapat kell: orvos, egy vagy kettő nővér, segédápoló, később gyógytornász. Ha nagyon akarnék mondani egy számot, akkor egy beteg ellátásához 5 másik szakszemélyzet kell." - fejtette ki Máté-Horváth Nóra.

A Magyar Orvosi Kamara érdeklődésünkre közölte: nyilvántartásuk alapján 2022 aktív kamarai tag rendelkezik aneszteziológia és intenzív terápiás szakképzettséggel, a szeptemberi adatok szerint.

"Lehet ezen a számon még felfele csavarni, sőt kell is, én végképp nem akarom azt sugallni, hogy el kell dobni kalapot kabátot 2000 beteg fölött, a rendszer mindent meg fog tenni, hogy ellássuk a betegeket, ez a hivatásunk, de nagyságrendi tévedés van a valós kapacitás és a 16 ezer gép között." - nyilatkozta Máté-Horváth.


A miniszterelnök épp a héten járt a Korányi kórház épületében, hogy ellenőrizze a kapacitásokat és mindent rendben talált. 


Az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet főorvosa az MTI-nek elmondta: Magyarországon nincs olyan, intenzív terápiás szakvizsgával rendelkező ember, aki ne értene a lélegeztetőgépek kezeléséhez. Madurka Ildikó hozzátette: az egyes típusokkal való megismerkedés igényelhet pár nap betanulást, de a lélegeztetőgépek működésének elve ugyanaz.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink