Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-21 06:23:00

A panellakások az ingatlanpiac átrendeződésnek vesztesei

A panellakások a vesztesei annak az átrendeződésnek, ami az ingatlanpiacot jellemzi a koronavírus-járvány kezdete óta. Az árak mellett a tranzakciók száma is csökkent, és a lakáspiaci befektetések sem olyan vonzóak, mint a vírus előtt. Az újépítésű házak viszont kelendőbbek lettek, már sokkal többen keresik őket, mint az újépítésű lakásokat.

A koronavírus-járvány az ingatlanpiacra is hatással volt. A Magyar Ingatlanszövetség elnöke szerint márciusban mintegy 17-20 százalékkal esett vissza az eladások száma, ahogyan a kínálat is jelentősen csökkent. A bérbeadások területén szintén mérséklődés volt, így a lakáspiaci befektetések vonzereje is csökkent, az Rbnb-nek pedig gyakorlatilag vége, így a lakások is olcsóbbak lettek.

„Azokon a helyeken, ahol megpróbálnak kivárni és kitartani a lakásárakkal, és bérbe adni, mondjuk például az 5. kerületben, ott viszont nagyon kicsi a tranzakció, mert nem nagyon mozdítják meg ezeket a lakásokat. Más helyütt azt lehet tapasztalni, hogy egyes vélemények szerint 15, sőt, van ahol 20-25 százalékos visszaesés volt az alkuk után természetesen, a realizált árak ezt tükrözik.” - nyilatkozta Mehrli Péter, a Magyar Ingatlanszövetség elnöke híradónknak.

Az Ingatlan.com vezető elemzője is úgy látja: a járvány átrajzolta a keresletet. Az új lakások piacán látható jelentős változás, ahol június óta országos szinten többen keresnek újépítésű házakat, mint újépítésű lakásokat.

„A vesztesek közé tartoznak a panellakások, ezekre sokkal kevesebb az igény, és az áruk is kb 4-5 százalékkal csökkent tavalyhoz képest, viszont amit sokkal többen keresnek azok az erkélyes, teraszos ingatlanok, vagy a kertes házak.” - mondta Balogh László, az Ingatlan.com vezető elemzője.

A pécsi GDN ingatlaniroda építészmérnöke szerint az újépítésű ingatlanoknál jelentősebb megtorpanás érezhető.

„Várhatóan hosszabb lesz az értékesítési idő, ez azt jelenti, hogy 1-6 hónap helyett lehet, hogy egy-két évet is kell majd várni, aki kitartja az ingatlanát, úgy tudja majd eladni. Némi csökkenés észlelhető, ez azért nem olyan nagy, talán olyan 5-10 százalék közt vannak.” - vélekedett Marosvári László, a GDN Ingatlan építészmérnöke.

A szakember szerint viszont 2021-től új energetikai törvény lép életbe, amely az újépítésű ingatlanokra vonatkozik majd, ezért ezeknek az ára a jövőben emelkedhet.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink