Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-20 06:20:00

A büntetés ellenére is sokan égetik a hulladékot

Az őszi mezőgazdasági munkák során a gazdáknak és a kerttulajdonosoknak a zöld hulladékokról is gondoskodniuk kell. A legegyszerűbb megoldás eddig az égetés volt, ezt azonban már nem lehet bárhol és bármikor megtenni. Ennek ellenére még mindig sokan - vállalva akár a büntetést is - meggyújtják a hulladékot és füsttel árasztják el a környéket.

Tavaly az ország más részeihez hasonlóan Nógrád megyében is sokan voltak még, akik úgy szabadultak meg a kertben keletkezett levelektől, ágaktól, hogy elégették. Egyre többen vannak azonban, akik környezetbarátabb módon állnak hozzá a kérdéshez.

"Egyszerűbb, hogyha lekomposztálom. Szétszórm a kertben. Ez egy ekkora területen egy millimétert jelent komposztból, még annyit sem, de nagyon hasznos dolog." - nyilatkozta Damkó János az ATV Híradónak.

Sok helyen a hulladék egy részét összegyűjtik a cégek, de ezek sem visznek el mindent.

"A levágott nyesedéknek a vastagabb ágait azt nem viszik el. Azt nem égethetem el jövőre. Idén még el tudtam égetni. A kérdés, mit fogok ezekkel jövőre csinálni?" - mondta Szalai János kameránknak.

"Összevágom apróra és komposztálom." Nem is szokott égetni? "Nagyon ritkán, nagyon ritkán. Nekem itt kályhám van, én télem eltüzelem az ágakat." - válaszolta Szalmai Jánosné.

Azok, akik zárt helyen, kályhákban vagy grillezőkben égetik el a faágakat, nem sértik meg a szabályokat. Külterületen viszont előre be kell jelenteni az égetést a tűzoltóknál.

"A tavaszi és őszi időszakban megemelkednek azok az esetek számai ahol tűzoltókat kerti hulladékok égetéséhez riasztják. Azon kívül, hogy ez a környezetünket is szennyezi, az életünkre is veszélyes lehet, illetve ha nem figyelünk oda, akkor tüzet is okozhat." - nyilatkozta Szeles Péter, a Nógrád megyei Katasztrófavédelem hivatalvezetője.

Jelenleg egy-egy településen az önkormányzatok dönthetnek arról, hogy kijelölnek- e a tűzgyújtásra olyan időpontot. Ahol ilyen különszabályt nem hoznak, ott tilos a zöldhulladéktól égetéssel megszabadulni.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink