Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-19 18:48:00

Továbbra sem csitul a vita a Nagykörúti biciklisávról

Tavasz óta nem csitul a vita a Nagykörúti biciklisávról. Legutóbb az kavart nagy port, hogy helyenként a járdára vezették fel a sávot. Miközben Karácsony Gergely türelemre int, Fürjes Balázs kormánybiztos elégedetlen és tovább keresné a megoldást.

A Nagykörúti biciklisáv az első pillanattól kezdve heves indulatokat váltott ki. És ugyan augusztus végén a bringasáv véglegesítéséről döntött a fővárosi önkormányzat, néhány helyen azonban mégis az útról a járdára vezették a biciklis forgalmat.

A Budapest fejlesztéséért felelős államtitkár Twitterén erről azt írta, hogy vissza kellene adni az elvett sávot az autóknak, a biciklisávot pedig nem kellene felvinni a járdára.

Karácsony Gergely pedig úgy válaszolt, hogy a változáshoz bátorság kell és, hogy tabut döntöttek le azzal, hogy helyet teremtettek a kerékpáros közlekedésnek a Nagykörúton. Valamint, hogy a sáv láthatósága és védettsége javulni fog.

Ottjártunkkor a Rákóczi téren a Magyar Kerékpárosklub ˇ"Bebiciklizés" nevű programjára vártak néhányan ahol tapaszalt biciklisták tanítanak, kezdőket. A csoport önkéntese híradónknak azt monda, hogy szerinte az eredeti elképzelést kellett volna megtartani.

"Több ezren használják napi közlekedésre a körutat. A jelenlegi megoldás talán nem a legideálisabb. Lehet azon vitatkozni, hogy kik számára jó ez a kompromisszum de mindenképpen kompromisszumról van szó." - nyilatkozta Árvai János híradónknak.

A kerékpársávval kapcsolatos Facebook posztok alatt is hatalmas az egyet nem értés. Van aki arról ír, hogy örül, hogy elindult egy változás. Van aki pedig, hogy most már nem csak az autósok de a gyalogosok is háboroghatnak.

A Magyar Autóklub, műszaki igazgatója híradónknak azt mondta, hogy kártékony az, hogy jelenleg közlekedő csoportok állnak egymással szemben.

"Visszautasítjuk azt az érezhető törekvést amely azt a problémát amely az autós és a kerékpáros ellentétére hegyezi ki gyakorlatilag az összes kommunikációt és elsilányítja az átfogó intézkedési csomagokat." - vélekedett Gátfalvi Csaba. Szerinte ez egy sokrétű probléma, amelyet a városvezetésnek és a kormánynak közösen kell megoldania.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink