Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-19 19:32:00

Felmérés: Fej-fej mellett áll a kormánypárt és az egyesült ellenzék

A szavazatok 86%-val Tóth Bertalant és Kunhalmi Ágnest választották az MSZP társelnökeivé. A párt ma tartotta online tisztújító kongresszusát, amelyet párton belüli konfliktusok előztek meg. A Pest megyei pártszervezetet 10 nappal a tisztújító ülés előtt oszlatta fel az etikai bizottság - gazdálkodási szabálytalanságokra hivatkozva. Karácsony Gergely főpolgármester, a Párbeszéd társelnöke azt üzente a szocialistáknak: a vitákat le kell zárni.

Két évvel ezelőtt személyesen, ma viszont a vírushelyzet miatt online szavaztak a küldöttek az MSZP tisztújító kongresszusán. A női társelnöknek az egyetlen indulót Kunhalmi Ágnest választották.

"Nagyon fontosnak tartjuk, hogy az 1918, az 1946-os, majd a '89-es köztársaság után létrejöjjön 2022-ben egy új köztársaság, a 4. magyar köztársaság, amely nem csak demokratikusnak, hanem egyben szociálisnak is kell lennie." - mondta az eseményen Kunhalmi Ágnes.

A férfi társelnök a posztért szintén egyedüliként ringbe szálló Tóth Bertalan lett.

"Az új köztársaság megteremtéséhez a félelmet fel kell számolni, az igazságtalanságokat meg kell szüntetni, rombolás helyett pedig építeni, sőt újjáépíteni kell." - nyilatkozta Tóth Bertalan.

Rögös út vezetett idáig. Szerdán az MSZP feloszlatott Pest megyei szervezetének tagjai tartottak demonstrációt a párt Villányi úti székházánál, mert szerintük a párt vezetése politikai leszámolást hajtott végre ellenük.

A szervezet feloszlatása azért is váltott ki vitát, mert a társelnöki posztra bejelentkező Mesterházy Attila szerint a pest megyei küldöttek 90%-a őt támogatta volna. A párton belüli konfliktusok rendezését Hiller István vállalta.

"Tisztességes, határozott és demokratikus eljárást várhatnak tőlem a pest megyei szocialisták. Hogy félreértés ne legyen, itt több mint 1000 szocialista párti tagról van szó, újjá fogjuk szervezni Pest megyét, erős MSZP-t csinálunk Pest megyében is." - nyilatkozta Hiller az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Karácsony Gergely főpolgármester az MSZP-vel szövetségben működő Párbeszéd társelnökeként azt szorgalmazta, a vitákat minél hamarabb zárják le. Úgy fogalmazott: az ország arra vár, hogy az ellenzék rendezze a sorait.

"Van egy dolog, amit csak az MSZP tud képviselni az ellenzéki összefogásban. Ez pedig a szociáldemokrata politika. Örülök annak, hogy vannak Magyarországon liberálisok és vannak jobboldali, jobbközép pártok is, akikkel egy szövetségben indulhatunk. Őszintén örülök ennek. De szociáldemokrata párt nélkül nem lesz ellenzéki győzelem." - mondta a főpolgármester.

A Závecz Research friss kutatása szerint egyébként az ellenzéki szavazók 87 százaléka egyetért abban, hogy 2022-ben egy jelöltet kellene indítani a Fidesz ellen minden választókerületben.

"Az MSZP, a Párbeszéd, a DK és az LMP támogatói mindenképpen az egyetlen közös listát látják jónak, a Jobbik támogatói és a Momentum támogatói között van egy kis hezitálás. Egy tizedük a két lista pártján áll." - mondta Závecz Tibor.

A felmérés szerint a fideszes lista a választók 39, és egy közös ellenzéki lista pedig a választók 39 százalékát vonzaná. Vagyis a kutatás alapján fej-fej mellett áll a kormánypárt és az egyesült ellenzék.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink