Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-18 18:23:00

Emelkedett a létminimum összege, a háztartások 40 százalékának nincsen tartaléka

A háztartások 40 százaléka nem tudna váratlan kiadás esetén tartalékhoz nyúlni a Policy Agenda legfrissebb kutatásai szerint. Az előzetes adatokból az is kiderül, hogy 2019-ben az egy felnőttből álló háztartás létminimum összege: 101 400 forint volt, vagyis ennyi szükséges havonta a szerény szükségletek kielégítéséhez.

A Policy Agenda számításai szerint 2019-ben 91 ezer forint kellett havonta ahhoz, hogy egy nyugdíjas biztosítani tudja a normális életvitelt. Hangsúlyozták: a kiszámolt létminimum nem szegénységi küszöb, hanem az alapvető szükségleteken túli igényeket is kielégíti.

Az ATV Híradó stábja által megkérdezett kisnyugdíjasok nagyjából 40-60 ezer forintból élnek egy hónapban.

Bass László szegénységkutató szerint a járványhelyzet idején különösen figyelni kellene arra, hogy a megszorítások ne érintsék az alacsonyabb jövedelemmel rendelkezőket, ugyanis nem tartja helyesnek, hogy a megszorítások a társadalom minden rétegét ugyanannyira sújtják.

„A közmunkások száma 20 százalékot csökkent. Vajon miért? Miért pont ezek az emberek veszítették el a munkájukat?” – tette fel a kérdést a szakember, aki szerint erős csúsztatás azt kommunikálni, hogy az embereknek van „rendes piaci munkájuk”, ezért nincs szükség, a közmunkára.

2019-ben egy aktív személy szűkös megélhetéséhez tavaly 101 400 forintra volt szükség. Egy felnőtt és egy gyerek esetén a létminimum összege már több mint 167 ezer forint, míg két felnőtt és két gyereknél majdnem 300 ezer forinttal kell számolni.

A felmérésből az is kiderült, hogy egy aktív korú felnőtt egészséges táplálkozásához havonta több mint 28 ezer forintot kell költeni. Az elmúlt évekhez képest, ez az összeg különösen a burgonya és a gabonafélék áremelkedése miatt növekedett.

A Policy Agenda kiszámolt egy úgynevezett társadalmi minimumot is, amelyből szerény fogyasztás mellett a váratlan kiadásokat is lehet fedezni: ennek összegét Budapesten nagyjából 440 ezer forintra becsülték – árulta el híradónknak Belyó Pál, a Policy Agenda kutatási igazgatója. Vidéken ez némileg alacsonyabb, 320 ezer forint körüli összeget jelent.

A kutatásból az is kiderült, hogy a háztartások 40 százaléka nem tudna jelentősebb tartalékokhoz nyúlni. A kutatási igazgató hozzátette: a kevés jövedelemből élők aránya változatlan és nem javul.

A háztartások 40%-a nem tudná fedezni a váratlan kiadásokat

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink