Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-19 14:02:00

Jakab Ferenc: 2021 első felében megkezdődhet a koronavírus-elleni vakcina tömeggyártása

Rekordszámú a fertőzöttek száma, világszerte átlépte a 30 milliót. Jakab Ferenc virológus szerint nem lehet különböző intézkedésekkel megállítani a vírust, ehhez szükség van a vakcinára.

Jakab Ferenc a Spirit Show vendégeként elmondta, nagyon reméli, hogy minél hamarabb lesz vakcina, mivel az eddig trendek azt mutatják, hogy ezt a járványt normál intézkedésekkel nem lehet megállítani. A vakcina lesz az a megoldás, ami hosszú távon megszabadít minket a vírustól- szögezte le a virológus.

Jakab Ferenc megjegyezte, hogy ennek tudatában igen nagy ütemben zajlanak a vakcina kutatások, körülbelül 100-130 vakcina fejlesztési projekt van szerte a világon, ezek közül 30 van a klinikai vizsgálata fázisok valamelyikében, és 8 olyan van, ami a harmadik, azaz a legutolsó fázisba ért.

Ezek nagyon ígéretesek a virológus szerint. Ide tartozik az oxfordi egyetem projektje, amiről korábban lehetett hallani, hogy leállították, mert az 50.000 bevont önkéntes közül egy esetben egy relatíve súlyos mellékhatás lépett fel, hogy addig nem lehetett folytatni, amíg annak az okát meg nem találták. Jakab tudomása szerint megállapítást nyert, hogy nem az oltás következtében alakult ki, a beteg jól van, és ezért folytatják a kutatást.

Elmondta, hogy a harmadik fázis hónapokat, de akár éveket is igénybe vehet- több tízezer embert oltását ki is kell értékelni, ami nagyon komoly és hosszú feladat.

Jakab azt gondolja, hogy fő a biztonság, de a rendszer túlszabályozott, főleg egy ilyen pandémiás helyzetben.

Jakab megjegyezte, hogy ő maga az angol vakcinát egy nagyon biztonságos, jó konstrukciónak tartja, és bízik benne, hogy a tesztelések is igazolni fogják ezt. Ami azt jelentené, hogy 2021 első felében megkezdődhetnének a tömeggyártások és a tömegoltások is.

Az orosz vakcina kapcsán korábban azt nyilatkozta, hogy nem sok tudományos információjuk van, de azóta megjelent egy kapcsolódó tanulmány egy elég jó nevű tudományos lapban, ahol a klinikai vizsgálatok első és második fázisát ismertették. Harmadik viszont nem volt, és ez az, ami aggasztó Jakab szerint a vakcinával kapcsolatban, hogy a tömeges tesztelés kihagyásával engedélyeztették.

Sokan írtak amúgy a lapnak, hogy az adatok maszkírozását érzik, ő maga elolvasva a tanulmányt nem érezte ezt.

Koronavírus: Mikorra várható a védőoltás?

 atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink