Kövessen minket a Facebookon

Itthon

2020-09-18 08:07:00

Hollik: Akár már ma megjelenhet a kormányrendelet a kormányülésen hozott intézkedésekről

A Fidesz kommunikációs igazgatója azt mondta, ez a rendelet tartalmazza majd, mely szórakozóhelyeket kell bezárni este 11 után, de az esküvőkre vonatkozó előírások is szerepelnek majd benne. Hollik beszélt arról is: félreértés van a tesztekkel kapcsolatban, ugyanis nem mindenkinek kell kifizetnie a hatósági árat.

A kommunikációs igazgató - akiről politikusként az elsők között derült ki, hogy koronavírusos - az ATV Start című műsorában elmondta: három negatív teszten van túl és jól érzi magát. Szerinte ha mindenki betartja a biztonsági előírásokat, részt lehet venni rendezvényeken, de ő most biztos ami biztos, hanyagolja a kézfogást és jobban odafigyel a biztonsági előírásokra. 

Hollik Istán kijelentette, hogy hamarosan - akár még ma - megjelenhet az a kormányrendelet, ami kimondja, pontosan mely szórakozóhelyeket kell bezárni este 11 órakor. Arra a kérdésre, hogy mi a helyzet az esküvőkkel, azt felelte: a kormányrendelet erre vonatkozó szabályokat is tartalmazni fog. 

A tesztelésekkel kapcsolatban elmondta, hogy van egy eljárásrend, ami illeszkedik a WHO protokolljához, így minden olyan esetben, amikor a háziorvos azt indokoltnak látja, vagy valaki tüneteket tapasztal magán, tesztelni kell. Ehhez minden tesztelési kapacitás rendelkezésre áll. A maszkviseléről szólva úgy fogalmazott: a nemzeti konzultációban az emberek nagy része úgy válaszolt, hogy a maszkjot hasznos védekezési eszköznek tartják, ezért kötelező bizonyos helyeken a viselése.

Hollik a védekezéssel kapcsolatban hozott döntésekről úgy fogalmazott: a kormány tagjai nem járványügyi szakértők, nem ők találták ki, hogy kell védekezni, hanem hallgattak a szakértőkre - a kommunikációs igazgató szerint "nincs olyan szakértő, akit a korm nem hallgatott meg a döntés előtt".

Arra is kitért, hogy van egy félreértés a tesztekkel kapcsolatban: azoknak, akiknek a háziorvos előírja, vagy karanténban végzik el rajta, a teszt ingyenes, fizetni csak azoknak kell érte, akik külföldről érkeznek haza, vagy éppen nincsen tünetük, vagyis a háziorvos szerint nem indokolt a tesztelés, de ők biztonságérzetük miatt mégis szeretnék azt elvégeztetni.

Hollik hangsúlyozta: a nemzeti konzultációban az emberek nyilvánvalóvá tették, hogy nem akarják az ország és a gazdaság újbóli leállását, ezért úgy kell meghatározni a védekezést, hogy ez ne következzen be.

A tegnapi hírrel kapcsolatban, miszerint a Korányi és a Szent László kórházban annyi a súlyos koronavírus-beteg, hogy betelt a lélegeztetőgép-kapacitás, a kommunikációs igazgató azt mondta: mindenkire számítanak a védekezében, érdemes higgadtnak és józannak maradni, az első hullámnál ugyanis azt látták, hogy az ellenzékre és az ellenzéki médiumokra ez nem volt igaz. Szerinte ez a hír - amelyet egyébként később az Emberi Erőforrások Minisztériuma közleményben cáfolt - azt mutatja, hogy a baloldali médiumok "ott folytatják, ahol az első hullám végén abbahagyták".

Hollik kijelentette: az első hullám is bebizonyította, hogy az egészségügyi dolgozók elképesztő munkát végezte, amit meg is köszön nekik, és a rendzser is képes volt kezelni a helyzetet. Szerinte erre a rendszer képes lesz most is, ha pedig bármelyik kórházban emberhiány van, azt az ileltékes minisztérium meg fogja oldani.

Arra a kérdésre, hogy miért van beutazási könnyítés a V4-es országokkal kapcsolatban, Hollik azt mondta: ezekkel az országokkal napi szintű kapcsolatban van Magyarország, így lehet tenni bizonyos könnyítéseket. A menekültek esetében viszont nem lehet tudni, pontosan honnan érkeznek, jöhetnek olyan országokból, ahol nagy a fertőzés elterjedése, de nincs szükség arra, hogy ezeknél a számoknál is jobban megugorjon a fertőzésszám Magyarországon.

atv.hu

Ajánlom

További belföldi híreink